Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 13. 09:35

Vér, gyilkosság, linuxos fájlrendszer

Hamarosan a ReiserFS helyett az ext3 lesz az alapértelmezett fájlrendszer a Novell SUSE Linuxban -- jelentette be tegnap a cég. A ReiserFS továbbra is a SUSE Linux része lesz és támogatás is jár majd hozzá.

[HWSW] Hamarosan a ReiserFS helyett az ext3 lesz az alapértelmezett fájlrendszer a Novell SUSE Linuxban -- jelentette be tegnap a cég. A ReiserFS továbbra is a SUSE Linux része lesz és támogatás is jár majd hozzá.

A ReiserFS kifejlesztése Hans Reiser nevéhez fűződik, akit ezen a héten tartóztattak le oaklandi (California, USA) otthonában: volt feleségének megyilkolásával vádolják. Hans 2004-ben botrányos körülmények között vált el Nina Reisertől, a bírósági tárgyalások idején többször is rátámadt az asszonyra, azzal fenyegetve, hogy örök életére tönkreteszi. A rendőrség állítása szerint Reiser 2006. szeptember 3-án ölte meg feleségét, a nyomozás során a nő otthonában, illetve Reiser autójának ülésén Nina vérnyomait találták meg. A volt feleség holtteste azonban továbbra sem került elő.

A gyilkossággal vádolt férfi természetesen nem a Novell alkalmazottja, saját vállalatát irányítja, amelynek a neve Namesys, szabadidejében fejleszti a róla elnevezett linuxos fájlrendszert. A Novell szerint a ReiserFS "lecserélésének" nincs köze a Hans Reiserrel és feleségével történtekhez, ugyanis a döntés már korábban megszületett, méghozzá az ügyfelektől származó visszajelzések alapján.

Jeff Mahoney a SUSE Labs részéről elmondta, a ReiserFS fejlesztői közössége kicsi és egyre olvad, az újabb, 4-es verzió pedig továbbra sem stabil bizonyos környezetekben. Az ext3 ezzel szemben teljesen kiforrott és hamarosan be fogja hozni a ReiserFS teljesítmény-előnyét is -- vélekedett Mahoney. Alexander Lyamin, a ReiserFS egyik fejlesztője a Linux kernel levelezőlistára megírta, hogy bár megrázta őket az eset, a fájlrendszer fejlesztése továbbra is folytatódik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról