:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 17. 11:24

A Vistával szigorodik a Windows licencelése

A Microsoft változó licencpolitikája miatt a dobozos Windows Vistát élettartama alatt összesen két számítógépre lehet feltelepíteni, vagyis az operációs rendszert csak egyszer lehet átvinni másik PC-re. A Windows XP-t a felhasználók annyi gépre telepíthették fel, amennyire csak akarták. A redmondi cég szerint az új szabályok egybeesnek az átlagos felhasználói szokásokkal, ugyanakkor visszaszorítják az illegális másolást, kalózkodást .

[HWSW] A Microsoft változó licencpolitikája miatt a dobozos Windows Vistát élettartama alatt összesen két számítógépre lehet feltelepíteni, vagyis az operációs rendszert csak egyszer lehet átvinni másik PC-re. A Windows XP-t a felhasználók annyi gépre telepíthették fel, amennyire csak akarták. A redmondi cég szerint az új szabályok egybeesnek az átlagos felhasználói szokásokkal, ugyanakkor visszaszorítják az illegális másolást, kalózkodást.

Virtuális Windows

A licenckonstrukció megváltozása érinti a virtualizált környezeteket is, itt is ugyanúgy igaz, hogy a Vista csak egyszer hordozható: fizikai gépről virtuális gépre, vagy virtuális gépek között csak egyszer. A Microsoft Windows egyik termékmenedzsere, Shanen Boettcher ugyanakkor elmondta, a virtualizáció egy viszonylag új technológia, amelynek felhasználási szokásai még kialakulóban vannak, amelyeket még a Microsoftnak is tanulmányoznia kell.

Figyelemre méltó -- és némileg érthetetlen -- módon csak a Vista Business és Ultimate verziói futhatnak majd virtuális környezetben "vendég" operációs rendszerként, gazda (host) operációs rendszerként azonban a Vista bármely változata használható lesz majd. A Windows XP esetében nincsenek ilyen megkötések. A Microsoft azzal magyarázta ezt a megkötést, hogy virtualizált környezetben valószínűleg úgyis csak vállalatok és szakértő otthoni felhasználók futtatnak majd Vistát.

A nagyvállalatoknak szánt Vista Enterprise verzió felhasználói egyetlen licenccel négy példányban futtathatják az operációs rendszert egy gépen. Az MSDN program regisztrált fejlesztőire is érvényesek lesznek majd könnyítések annak érdekében, hogy hatékonyabban dolgozhassanak, illetve tesztelhessék szoftvereiket. Windows XP esetéban mindnen egyes virtuális gépen futó példány külön licencet igényelt. Boeetcher szerint a Microsoft ugyan hallott néhány szkeptikus véleményt a virtuális Visták licencelésével kapcsolatban, azonban a változások a cég szerint semmiben sem gátolják majd az operációs rendszer elterjedését és használhatóságát.

Egy év a garancia

A felhasználók számára további pozitív változás, hogy a Microsoft kiterjesztette a dobozos Vista garanciális időszakát, amely már 1 év, szemben a Windows XP 90 napjával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 5. 06:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.