:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 18. 10:29

Kritikus sebezhetőség az NVIDIA linuxos meghajtóiban?

A Rapid7 biztonsági cég szerint olyan hiba van az NVIDIA linuxos meghajtóprogramjaiban (v8774, v8762) , amelyek puffertúlcsorulás révén távoli kódfuttatást tesznek lehetővé, akár root jogosultsággal, ehhez mindössze egy preparált weboldalat kell megnyitni a böngészőben. A sérülékenységet kihasználó példaprogramok már az interneten terjednek, az NVIDIA állítása szerint már dolgoznak a javításon, amely várhatóan napokon belül megjelenik, a Rapid7 addig a nyílt forrású grafikus driver használatát javasolja.

[HWSW] A Rapid7 biztonsági cég szerint olyan hiba van az NVIDIA linuxos meghajtóprogramjaiban (v8774, v8762), amelyek puffertúlcsorulás révén távoli kódfuttatást tesznek lehetővé, akár root jogosultsággal, ehhez mindössze egy preparált weboldalat kell megnyitni a böngészőben. A sérülékenységet kihasználó példaprogramok már az interneten terjednek, az NVIDIA állítása szerint már dolgoznak a javításon, amely várhatóan napokon belül megjelenik, a Rapid7 addig a nyílt forrású grafikus driver használatát javasolja.

A Rapid7 állítása szerint a szóban forgó biztonsági rés évek óta jelen volt az NVIDIA bináris -- zárt forrású -- meghajtóprogramjában, az NVnews fórumában már 2004-ben olvashatók voltak beszámolók, ráadásul az NVIDIA egyik alkalmazottja ugyanott el is ismerte a hibát és megígérte, hogy a vállalat hamarosan kiadja a szükséges javítást, ami azóta sem történt meg. A vállalat idén júliusban ismerte el hivatalosan a sérülékenység létezését, de a szóban forgó drivereket továbbra sem javították. A Rapid7 szerint a sebezhetőség a BSD-s és solarisos meghajtókat is érintheti.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.