:

Szerző: Ady Krisztián

2005. január 19. 14:38

Megszólalt a Lasco.A mobilvírus írója

[Neowin.net] Az antivírus cégek kritikái miatt megszólalt a legújabb mobilvírus, a Lasco.A vírus brazil fejlesztője. A riói Marcos Velasco a finn IT-magazinnak, az ITviikko-nak nyilatkozott motivációiról, valamint az antivírus cégek szkepticizmusáról: Demonstrálni akartam hogyan működik ez a féreg. A vírus forráskódját azért tettem elérhetővé, mert a Kaspersky kutatói nem hitték el, hogy én írtam a vírust.

[Neowin.net] Az antivírus cégek kritikái miatt megszólalt a legújabb mobilvírus, a Lasco.A vírus brazil fejlesztője. A riói Marcos Velasco a finn IT-magazinnak, az ITviikko-nak nyilatkozott motivációiról, valamint az antivírus cégek szkepticizmusáról: "Demonstrálni akartam hogyan működik ez a féreg. A vírus forráskódját azért tettem elérhetővé, mert a Kaspersky kutatói nem hitték el, hogy én írtam a vírust".

"A vírus az életem"

A Lasco.A trójai-vírus hibrid a Cabir forráskódján alapuló, új mobilvírus, mely symbianos, Series 60 platformot futtató okostelefonokat fertőzhet meg Bluetooth kapcsolaton keresztül, vagy fertőzött programtelepítő .SIS állományok segítségével. Velasco saját elmondása szerint professzionális programozó, kedvencei a vírusok, a hekkelés, a biztonság. "A vírus az életem" -- tette hozzá.

A Lasco.A mobilvírust a tavaly megjelent, közismert Cabir forráskódjára építette. A vírus legfőképpen abban különbözik a Cabirtól, hogy nem csak önmagát küldi tovább a Bluetooth vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, hanem megfertőzi az okostelefonon talált telepítő állományokat is, így más megoldásokkal, például a fertőzött állományt e-mailben továbbküldve, vagy CD-ROM lemezen is terjedhet.

"Nem kell állás"

Velascót meggyanúsították azzal is, hogy azért hozta nyilvánosságra a mobilvírus forráskódját, hogy állásajánlatokat kapjon antivírus cégektől. "A saját cégemnél dolgozom, nem szándékozom váltani. A[z informatikai] biztonság egy hobbi számomra." -- közölte a weboldal kérdésére.

A kártékony kódok fejlesztése a világ számos pontján törvénybe ütköző cselekedet, melyet büntetnek, azonban úgy tűnik Brazíliában ez megtűrt tevékenység. Az F-Secure szóvivője szerint a vírusírás világszerte illegális, ha mégsem, akkor a mostanihoz hasonló problémákba ütközhetünk. A vírusok forráskódjának megjelenítése különösen elítélendő a vállalat képviselője szerint.

A Lasco.A vírus-féreg hibrid azt is megakadályozza, hogy az okostelefon tulajdonosa antivírus szoftvert telepítsen Bluetooth felületen keresztül a telefonra, viszont a telefonok beépített böngészőjét használva, webről vagy wapról telepíthetők a féreg eltávolítására készített programok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 23:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.