Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Nemzetbiztonsági aggályok miatt akár meg is hiúsulhat az IBM-Lenovo ügylet

Bodnár Ádám, 2005. január 24. 11:43
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Nemzetbiztonsági szempontból aggályos lehet, ha az IBM PC-gyártó részlege a kínai Lenovo kezébe kerül, ezért a decemberben bejelentett ügylet akár meg is hiúsulhat -- állítja belsős forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A külföldi befektetéseket vizsgáló bizottság (Committee on Foreign Investments in the United States, CFIUS) egyes, magukat megnevezni nem kívánó tagjai attól tartanak, hogy amennyiben a Lenovo felvásárolja az IBM PC-divízióját és átveszi annak amerikai telephelyeit, a későbbiek során ipari kémkedési célokra, katonai titok kicsempészésére használhatja azokat.

hirdetés
[HWSW] Nemzetbiztonsági szempontból aggályos lehet, ha az IBM PC-gyártó részlege a kínai Lenovo kezébe kerül, ezért a decemberben bejelentett ügylet akár meg is hiúsulhat -- állítja belsős forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A külföldi befektetéseket vizsgáló bizottság (Committee on Foreign Investments in the United States, CFIUS) egyes, magukat megnevezni nem kívánó tagjai attól tartanak, hogy amennyiben a Lenovo felvásárolja az IBM PC-divízióját és átveszi annak amerikai telephelyeit, a későbbiek során ipari kémkedési célokra, katonai titok kicsempészésére használhatja azokat.

Szigorúbb biztonsági intézkedések

A Lenovo decemberben jelentette be, hogy 1,25 milliárd dollárért megvásárolja az IBM PC-gyártó üzletágát, azonban az ügylet lezárásához szükség van a CFUIS jóváhagyására, ellenkező esetében az amerikai hatóságok szigorú vizsgálatot indítanak és az ügyletet végül magának George W. Bushnak, az Egyesült Államok elnökének kellene engedélyeznie. Az IBM és a Lenovo jelenleg is egyeztet a megfelelő kormányzati szervekkel a tranzakcióval kapcsolatban, amely a legrosszabb esetben akár kútba is eshet. A Nagy Kék szigorúbb biztonsági intézkedések bevezetésére tett ígéretet -- állítja egy belsős hírforrás.

A CFIUS korábban már megvétózott több olyan üzleti tranzakciót, amelynek keretén belül kínai vállalatok szereztek volna amerikai érdekeltségeket. A Lenovo és az IBM január 29-én nyújtották be a szükséges dokumentumokat a CFIUS-hoz. Amennyiben a bizottság 30 napon belül nem hagyja jóvá a felvásárlást, mindenre kiterjedő vizsgálat indul, amelynek eredményei alapján az elnöknek kell döntenie az akvizícióról.

Az ügyletek túlnyomó részét jóváhagyják

Szakértők szerint a CFIUS-hoz benyújtott tranzakciók legnagyobb többségét jóváhagyják, amely esetekben végül mégis vizsgálat indult, azokban az ügyekben hozzávetőleg fele-fele arányban született hozzájáruló, illetve ellenző döntés. 2003-ban az amerikai Global Crossing a hongkongi kézben levő Hutchinson-Whampoa vállalatnak kívánta eladni távközlési hálózatát, azonban a tervezett ügyletet a CFIUS végül nemzetbiztonsági aggályok miatt megvétózta.

Az eset jól példázza azt a kettősséget, amely az amerikai kormányzat Kínával kapcsolatos politikáját jellemzi. Miközben egyes politikusok a két ország közötti kötelékek szorosabbra húzását sürgetik, mások biztonsági aggályok miatt ellenzik a világ legnépesebb országa felé közeledést. Nemrégiben az USA nyolc kínai vállalat ellen foganatosított intézkedéseket, amelyek Irán számára rakétákban is felhasználható technikát szállítottak. A New York Times szerint nem egyértelmű, hogy Iránban pontosan mire akarják használni a Kínától szerzett technológiákat.

Öröm az ürömben

Érdekes, hogy a Lenovo-IBM ügylet esetleges meghiúsulásának hírére a kínai PC-gyártó vállalat részvényei emelkedésbe kezdtek, az árfolyam egy nap alatt 7,4 százalékkal ugrott meg, erre négy hónapja nem volt példa. A Lenovo részvényesei amúgy is hűvösen fogadták a felvásárlás hírét, a papírok a bejelentés óta 24 százalékot vesztettek az értékükből. Ennek legfontosabb oka, hogy az IBM megszerezni kívánt divíziója régóta veszteségesen működött, a befektetők pedig aggódnak, hogy az akvizíció milyen hatással lesz a Lenovo pénzügyi eredményeire.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!