Szerző: Ady Krisztián

2005. január 7. 10:41

Pár napon belül letölthető lesz a Microsoft antivírus alkalmazása is?

[HWSW] Az eWEEK.com Microsofttól származó információi szerint január 11-étől, azaz jövő hét keddtől lesz letölthető a redmondi óriás antivírus alkalmazása. Az alkalmazást a Microsoft minden hónap második keddjén fogja frissíteni, igazodva a nagyobb frissítések havi ciklusához.

Kémprogramok és vírusok

A Microsoft tegnap tette elérhetővé kémprogram-eltávolító alkalmazásának első bétaváltozatát, melyet FTP-szerverünkről is le lehet tölteni. Az alkalmazás memóriarezidens modult is tartalmaz, ezért nemcsak a már települt spy- és adware alkalmazásokat lehet eltávolítani a segítségével a rendszerünkből, hanem folyamatosan a háttérben futva meg is akadályozza az ilyen alkalmazások bejutását a gépünkre.

A Microsoft rendkívül gyorsan dobta piacra a szoftver bétaváltozatát, hiszen alig több mint három héttel ezelőtt vásárolta fel az alkalmazást fejlesztő Giant Company Software fejlesztőcéget. A jövő kedden debütáló vírusvédelmi alkalmazást valószínűleg a 2003 nyarán felvásárolt román GeCAD antivírus fejlesztőcég technológiáira és tapasztalataira építi majd a Microsoft.

A ritkább frissítési metódus nem feltétlenül jelent hátrányt a napi frissítésű vírusirtókkal szemben, elég ha a fejlettebb vírusírtókban, például a NOD32-ben található, igen érzékeny heurisztikus keresőt vesszük alapul. A heurisztikus keresők pontos vírusdefiníciók, vírusminták nélkül is képesek megfogni a legújabb vírusokat is, gátolva azok bejutását az operációs rendszerbe.

Fizetős vagy ingyenes?

A Microsoft vezetői egyelőre nem árulták el, hogy pontosan milyen termékpolitika várható a kémprogram-eltávolító alkalmazás bétájának lejártát, július 31-ét követően, de elemzők szerint a vállalat várhatóan előfizetési díjat kér majd a definíciók frissítéséért a végleges változat megjelenésével együtt.

Amy Carroll, a Microsoft biztonsági üzletágának termékmenedzsere egyelőre visszautasította, hogy fizetős verzióról beszéljen. "Arra összpontosítunk, hogy egy alapvető megoldást nyújtsunk, nem tudjuk még miként lesz ez végső termékbe öntve" -- nyilatkozta az eWEEK-nek. "Jöhet még egy második, sőt harmadik béta is az elkövetkezendő hónapokban" -- tette hozzá.

A biztonság növelése a cél

A vírusírtó alkalmazás és a kémprogram-eltávolító program elérhetővé tétele része a Microsoft biztonságot növelő előfizetéses szolgáltatásokat nyújtó hosszútávú terveinek, melyet korábban A1 kódnéven ismertek. Az alkalmazások havi frissítési ciklushoz kötése mindenképpen új lépés a Microsofttól, mely eddig különálló eltávolító programokat tett elérhetővé a nagyobb vírusjárványokat követően.

A Gartner elemzője, John Pescatore szerint a Microsoft akár még a nagyobb antivírus/spyware-eltávolító fejlesztőkkel, a Computer Associates-szel, a Symantec-kel, vagy a McAfee-vel is felveheti a versenyt a felhasználói és kisvállalati piacon, ha kellően agresszív termékárazást alkalmaz. Véleménye szerint a Microsoft akár 20 százalékkal olcsóbban is árazhatja termékeit a konkurenseknél. Árháború várható, melynek az ügyfelek lesznek a nyertesei.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.