Szerző: Bodnár Ádám

2005. január 14. 09:20

Még mindig nincs túl a nehezén a Sun

Nyereséggel zárta a decemberben véget ért pénzügyi negyedévét a Sun, azonban a bevétel visszaesett, ami azt jelenti, hogy a vállalat még mindig nem heverte ki a dotkom-lufi kipukkanását követő sokkot. Biztató hír, hogy a szerverek eladási volumene 16 százalékkal nőtt, és a szoftverek is kelendőek voltak.

Csökkenő bevétel

A december 26-án véget ért negyedévben a Sun 2,84 milliárd dollár bevétel mellett 19 millió dollár nettó nyereséget ért el, ez részvényenkénti 1 centet jelent, ami megfelel az elemzői várakozásoknak. A forgalom azonban elmaradt a prognózisoktól, a Wall Street szakértői 2,93 milliárd dollárt vártak. A befektetők hangot is adtak csalódásuknak, az eredmények közzétételét követően a Sun részvények árfolyama 4,8 százalékkal csökkent. A tavalyi év azonos időszakában a vállalat 2,88 milliárd dollár bevételről és 125 millió dollár veszteségről számolt be.

A két korábbi negyedévben a Sun forgalma növekedett, most azonban ismét csökkenésnek indult, vagyis továbbra sem jelenthető ki biztosan, hogy a cég túl van a mélyponton. Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy a legutóbbi negyedév során az informatikai piac látványosan növekedett, a Sun azonban nem tudott lépést tartani a fellendüléssel. Toni Sacchonagi, a Sanford Bernstein befolyásos elemzője szerint változatlan árfolyamot figyelembe véve a Sun bevétele 4,5 százalékkal esett visssza.

Népszerűek az olcsó szerverek és a szoftverek

Scott McNealy elnök-vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az értékesített Sun-szerverek száma 16 százalékkal emelkedett, azonban a teljes képhez hozzátartozik az is, hogy a hardver-üzletág forgalma 4 százalékkal csökkent, vagyis az átlagos eladási árak meredeken zuhantak. A vállalatnak főképp az alsó árkategóriás, x86 processzorra épülő szerverei voltak népszerűek, ezek eladásai 160 százalékkal ugrottak meg.

Némileg élénkül a kereslet az előfizetéses konstrukcióban megszerezhető szoftverek iránt is, Steve McGowan pénzügyi igazgató elmondása szerint a negyedév során 9 százalékkal emelkedett a még be nem folyt bevétel. A Java Enterprise Systems szoftverrendszer új előfizetőinek száma 73 ezer volt, ezzel a JES-előfizetők száma elérte a 418 ezret, köztük olyan vállalatok vannak, mint a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, a Vodafone-leányvállalat SFR vagy a Hewitt Associates.

Jonathan Schwartz, a Sun elnöke elmondta, a vállalat elégedett a JES teljesítményével, azonban megvizsgálja annak lehetőségét, hogy a vállalatok hogyan vásárolhatnák meg azt csupán egyes részlegeik számára. A Java Enterprise System licencdíját jelenleg a vállalat teljes munkaerőállománya után számítja fel a Sun, minden alkalmazott után évi 100 dollár a licencdíj, amely korlátlan használatot biztosít.

A negyedév során a Sun 52 millió dollárral 7,46 milliárd dollárra növelte készpénzállományát. Scott McNealy szerint a Sun nem kíván ülni a pénzén, az összeget részben felvásárlásokra és saját részvények visszavásárlására fordítják.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.