Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Legális zeneletöltés fillérekért

Bodnár Ádám, 2005. január 25. 12:58
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A profi kinézetű orosz AllofMP3.com internetes zenebolt kínálatában számtalan előadó szerepel, a látogatók több mint 300 ezer dalból válogathatnak és a külföldi, sőt a magyar árakhoz képest is fillérekért tölthetik le őket. Egy teljes album MP3 formátumban kevesebb mint 300 forintért vehető meg, állítólag teljesen legálisan.

hirdetés
Bizonyára sokan vannak, akik megelégelték az ingyenes fájlcserélő szolgáltatásokkal kapcsolatos problémákat és szívesen fizetnének is azért, hogy gyorsan és kényelmesen vásárolhassanak az interneten zenét, azonban Magyarországon egyelőre csupán egyetlen legális zenebolt létezik, amelynek kínálata igen szűkösnek mondható. A nagy külföldi zeneboltok -- mint az Apple iTunes, Napster, Harmony -- nem érhetők el a magyar felhasználók számára. Mi akkor a megoldás? Az olcsó orosz oldalak, mint az AllofMP3.com, az MP3Search.ru, vagy a 3MP3.ru.

Megabájtonként 4 forint

A profi kinézetű AllofMP3.com kínálatában számtalan előadó szerepel, köztük még magyarok is. A látogatók több mint 300 ezer dalból válogathatnak és a külföldi, sőt a magyar árakhoz képest is fillérekért tölthetik le őket. Az árazási modell igen érdekes, ugyanis nem dalonként vagy albumonként kell fizetni, hanem a letöltött adatmennyiség után számláznak, mégpedig megabájtonként 2 dollárcentet (~4 forintot). Egy teljes, 70 perces album 128kbps tömörítést figyelembe véve így kevesebb mint 300 forintért vehető meg. Megéri?

Az egyetlen magyar zenebolt, az [origo play] Zeneáruház a dalokért 250-350 forintot kér. A népszerű Apple iTunes zeneboltban egy dalt 99 dollárcentért (~190 forintért) lehet megvenni, tehát nem csoda, hogy egyre több amerikai és nyugat-európai felhasználó vásárol olcsó orosz zenét.

Az alacsony ár mellett az orosz oldalaknak több előnye is van az amerikai, európai zeneboltokkal szemben. A dalokba ingyen bele lehet hallgatni, ha pedig valaki a letöltés mellett dönt, szabadon választhat, hogy milyen fájlformátumban szeretné a zenéket megkapni, így gyakorlatilag bármilyen számítógépen, bármilyen lejátszón hallgathatja azokat. Az AllofMP3.com az MP3 mellett többek között WMA, Ogg Vorbis, AAC, MPC, FLAC formátumokban kínálja a dalokat. További vonzerőt jelent, hogy az orosz zeneboltokban olyan előadók -- például a Beatles -- dalai is megtalálhatók, amelyeket egyetlen más helyről sem lehet letölteni.

Legális?

Az orosz weboldalakon olvasható tájékoztatás szerint a szolgáltatás teljesen legális, noha a készítők figyelmeztetik a felhasználókat, hogy az egyes országokban eltérő törvények vonatkozhatnak az internetes zeneletöltésre. Ebből a szempontból a magyar felhasználóknak egyelőre nem kell aggódniuk, ugyanis az Artisjus oldalán olvasható információk szerint a zenék letöltése Magyarországon legális.

"Az Szjt. 35.§ (1) bekezdés kimondja, hogy magáncélra bárki készíthet a műről másolatot, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja (kivéve építészeti mű, műszaki létesítmény, szoftver, számítástechnikai eszközzel működtetett adattár esetén). Ez a szabály vonatkozik a letöltésekre is, méghozzá attól függetlenül, hogy a feltöltés jogszerű volt-e" -- írja az Artisjus.

Vadim Medvegyev szóvivő a Wall Street Journalnak adott e-mail interjújában elmondta, hogy az AllofMP3.com a boltokban megvásárolt CD-k, illetve a lemezkiadóktól közvetlenül beszerzett lemezek anyagát kínálja az interneten, elsősorban orosz felhasználók számára. Elmondása szerint csak azért készítettek a weboldalnak angol nyelvű felhasználói felületet, hogy azokon a számítógépeken is könnyen meg lehessen nyitni, amelyekre nincsenek feltelepítve a cirill karakterek.

Medvegyev megerősítette, hogy az AllofMP3.com megfizeti a jogdíjakat az orosz jogtulajdonosokat képviselő "Russian Organization for Multimedia & Digital Systems" (ROMS) szervezetnek. Ugyanerre a szervezetre hivatkozik az MP3Search.ru és a 3MP3.ru weboldal. Konstantin Leontyiev, a ROMS jogi képviselője az amerikai üzleti lapnak megerősítette, hogy a gyakorlat az orosz törvényeknek megfelel, ám hozzátette, hogy az oroszországon kívüli felhasználókra a saját országaik törvényei vonatkoznak. Leontyiev elzárkózott a további kérdések megválaszolásától.

A cikk még nem ért véget! Lapozás a következő oldalra...

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.