:

Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2005. január 28. 12:10

Februárban jön az adatforgalmi korlátos ADSL

[HWSW] Lapunk értesülése szerint februárban vezeti be a Matáv az alacsonyabb havidíjú, de adatforgalmi korlátot is tartalmazó ADSL csomagokat. Mivel a Matáv csak mint nagykereskedő vesz részt a piacon, a felhasználók által fizetendő díjak és a korlátozott csomagok skálázása az internetszolgáltatóktól függ majd.

Nagykerben olcsóbb

A Matáv elképzelése szerint nagykereskedelmi viszonylatban a szolgáltatók az ügyfeleik adatforgalma alapján számolnának el a telefontársasággal. Az, hogy a szolgáltatók milyen csomagokat alakítanak ki, teljesen rajtuk múlik. Gyakorlatilag előfordulhat, hogy egy ISP a Matáv felé fix díjas ADSL-szerződést köt, de ügyfeleinek adatforgalmi korlátos internetet ad, és a fordítottja is: az adatforgalom alapján való elszámolás mellett megmaradhat a szolgáltató portfóliójában a korlátlan ADSL-csomag is.

Az internetszolgáltatók egy része meglehetős óvatossággal közelít a kérdéshez, a Matáv ugyanis úgy köt szerződést partnereivel, hogy azok vagy az adatforgalom szerinti, vagy a fix díjú elszámolást választhatják. Ez azért is érzékenyen érintheti a szolgáltatókat, mert az egy vagy két éves hűségszerződést aláírók csomagjait nem lehet megváltoztatni, tehát ha egy szolgáltató átáll az adatforgalom szerinti elszámolásra, ügyfélbázisának egy részét továbbra is a korlátlan net árával kell, hogy kiszolgálja, ami a nagyforgalmú előfizetők esetén veszteséget jelent a szolgáltatónak.

Nem tetszik mindenkinek

Az internetszolgáltatók közül az Externet, a Datanet és az Inter.net egyelőre nem térnek át az új elszámolásra, náluk tehát maradnak a megszokott korlátlan csomagok. A szolgáltatók képviselői egybehangzóan állították, hogy tartanak a forgalom számolgatásától: ez tipikusan olyan adat, amit többféleképpen lehet mérni, s várható, hogy az előfizetők és a szolgáltató mérési különbségéből számos reklamáció születik majd, ami megterhelné az ügyfélszolgálatot. A másik érv az átállás ellen, hogy a szolgáltatóknak a számlázási rendszerüket is át kell állítani, hiszen az előfizetők felé már ők állítják ki a számlát, amin szerepelnie kell a mért adatforgalomnak is.

A Matáv azonban nem írt elő határidőt az új elszámolási rendszerre való átállásra, a jövőben bármelyik internetszolgáltató bármikor csatlakozhat a forgalomalapú elszámoláshoz, vagy akár vissza is léphet a fix díjas rendszerhez -- így a ma még ódzkodó szolgáltatóknál is elképzelhető, hogy később begyűrűzik a mért forgalmú csomag.

Húsz százalékkal olcsóbb az alapdíj

Új díjcsomagok az Axelerónál
Az Axelero február 1-től vezeti be az adatforgalmi korlátos csomagokat, de emellett megmaradnak a korábbi korlátlan hozzáférési lehetőségek is.

512/96: 7 900,- 3 GB
1024/160: 9 900,- 6 GB
1500/224: 11 900,- 6 GB

Az árak kétéves hűségszerződés esetén érvényesek. A havidíjban foglalt adatforgalom átlépése után 500 Ft fizetendő gigabájtonként, az elszámolás azonban bájt-alapú, azaz megabájtonként kb 49 fillért kell fizetni.

A korábbi (de február után is előfizethető) korlátlan csomagok:

512/96: 9 900,-
1024/160: 11 900,-
1536/224: 15 900,-

Az új elszámolási rendszer szerinti szerződést elsőként a Matáv-érdekeltségű Axelero kötötte meg, és a szolgáltató február elsejével be is vezeti a forgalomfüggő számlázást tartalmazó csomagokat. Megyeri Tibor lakossági marketingvezető lapunknak elmondta: a csomagok skálázását előzetes felméréseik alapján végezték. Megyeri szerint a 3 gigabájtos csomag elegendő egy átlagos internetezési szokásokkal rendelkező felhasználó számára is.

Megyeri jelezte azt is, hogy nem akarnak csalogató csomagokat kialakítani, ezért is tartották meg a korlátlan netezést lehetővé tevő hozzáférést is. Nem az a célja az Axelerónak, hogy mindenképpen olyan csomagok választására kényszerítse az ügyfeleket, amelyek után óhatatlanul fizetni kell majd a bájtonkénti díjat is; a marketingvezető szerint a jelenlegi csomagok közül ki-ki megtalálja a neki legmegfelelőbbet.

Arra azonban nincs garancia, hogy a korlátlan csomagok örökre megmaradnak, bár a szolgáltató kalkulációi szerint még akkor is meg tudják tartani a korábbi hozzáféréseket, ha néhány előfizetőnél esetleg rá is fizetnek. Az Axelero az új csomagok bevezetésének hatásaként szélessávú előfizetői számának látványos -- 50-70 százalékos -- bővülésével számol. Megyeri szerint az a havi 2000 forint, amennyivel olcsóbbak a csomagok, sok árérzékeny ember fantáziáját megmozgatják. Erre jó példa volt a tavalyi ADSL-akció, ahol hasonló, 8000 forint alatti áron kínálta a szolgáltató a csomagjait, ami igen népszerűnek bizonyult.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.