Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2005. január 20. 10:33

Összefogás a gyermekbarát internetért

Három civil szervezet -- a A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE), a Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Infórum) -- valamint támogatóként az informatikai tárca összefogásával indult kezdeményezés a gyermekek számára biztonságos internetért.

[HWSW] Három civil szervezet -- a A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE), a Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Infórum) -- valamint támogatóként az informatikai tárca összefogásával indult kezdeményezés a gyermekek számára biztonságos internetért.

A kezdeményezés célja egyfelől, hogy a gyerekeket, szüleiket és tanáraikat tájékoztassák az internetezés közben felmerülő veszélyekről, a biztonságos internetezés feltételeiről, másfelől hogy minősítsék és közzétegyék a gyerekek számára ajánlható honlapokat. A tájékoztatásra és a honlapok ajánlására egy weboldalt hoztak létre, mely a www.baratsagosinternet.hu címen érhető el.

A felvilágosító kampány részét képezi két kis brosúra, melyet eddig 3000 iskolába juttattak el, s több, mint 300 helyről érkezett pozitív visszajelzés -- számolt be Both Vilmos, az MTE elnöke. A szórólap közérthetően, egyszerűen tájékoztatja a gyerekeket és a felnőtteket is a biztonságos internetezés szabályairól. Az ingyenesen terjesztett tájékoztató anyag megrendelhető, vagy megtekinthető a kezdeményezés weboldalán is. A gyerekekre nem csak a felnőtteknek szóló oldalak tartalmának leplezetlensége jelenti az egyetlen veszélyt, hanem chatekre fogékony fiatalokra az internetes ismerkedés során tanúsított könnyelműbb magatartásuk, személyes adataik esetleges kiadása is.

A Barátságos Internet weboldalán korcsoportok és téma szerint gyűjtik a barátságosnak minősített honlapokat. Bárki kérheti felvételét az ajánlott oldalak közé, egy minősítési adatlap kitöltésével és elküldésével. A weboldalak feltüntethetik a Barátságos Internet Mindenkinek logót is. Nem ez az egyetlen kezdeményezés a gyerekek számára is ajánlható honlapok gyűjtésére: korábban elindult már egy kereső, mely csak olyan oldalakat gyűjt, melyeket gyerekek is megnézhetnek. A Kacifánt keresője 7-17 éveseknek érdekes oldalak tartalmát indexeli le, és teszi kereshetővé. Szintén a gyerekbarát kezdeményezések közt tartható számon az Axelero saját fejlesztésű böngészője, amely ugyan fizetős szolgáltatás, de szülői beállítás szerint szűrhető vele az internetes tartalom.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról