Szerző: Budai Péter

2005. január 26. 09:26

A Sun elérhetővé tette az OpenSolaris első nyílt forrású modulját

[Hírösszefoglaló] A Sun Microsystems tegnap bocsátotta a nagyközönség rendelkezésére a Solaris operációs rendszer első nyílt forrású darabkáját, amit sorozatban követ majd a szotfver többi modulja is. A most kiadott programrész az operációs rendszer új teljesítmény-feltérképező és hibakereső alkalmazása, a Dynamic Tracing.

A Sun végre nyílt forrásúvá teszi szerver operációs rendszerét

A DTrace a Sun Solaris 10 egyik legnagyobb hangsúlyt kapott újdonsága. Ugyan az operációs rendszer már január végén elérhető lesz, annak teljes forráskódja várhatóan csak 2005 második negyedévében válik valóban nyílttá az OpenSolaris terv keretein belül -- tudatta hétfőn a Sun egyik képviselője.

A Sun OpenSolaris terve -- amit hivatalosan tegnap jelentettek be a jogi részletekkel, az OpenSolaris.org weboldallal és egy új javaslattevő bizottsággal egyetemben -- elsősorban a Linux vitorlái mögül próbálja meg kifogni a szelet. A Linux terjeszkedésének visszaszorítása érdekében a Sun a Solaris 10 operációs rendszerét teljesen ingyen bocsátja a felhasználók és a vállalatok rendelkezésére, ami jelentős előnyt jelenthet például a pénzért árusított Red Hat Enterprise Linux ellenében.

A Sun abban bízott, hogy az OpenSolaris még 2004-ben útjára indulhat, azonban licencproblémák miatt az ügy lényegesen meghosszabodott. "A folyamat lényege, hogy a Solarist alkotó 9-10 millió sornyi forrást végig kell ellenőrizni. Csak így lehetünk biztosak abban, hogy minden rendben van, és ez igencsak sokáig tart. Szeretnénk felpörgetni a dolgokat, hogy a következő negyedévre a teljes forrás kint lehessen a weben" -- ismertette a helyzetet Tom Goguen, a Sun Solaris marketingigazgatója. A most kiadott DTrace 90 ezer sornyi forrást jelent.

Ismét a nyílt forrású közösség megnyerése a cél

A Sun részéről 2-5 tag kerül be a most alakuló OpenSolaris javaslattevő bizottságba. Az Sun mellett az OpenSolaris projekten dolgozó két külsős tag -- akiket a projectben résztvevők saját maguk szavaznak meg -- és a nyílt forrású közösség egy képviselője vesz majd részt a bizottság munkájában. A tagok megnevezésére vélhetően márciusig kell várni -- tudatta Goguen.

A továbbiakban a Solaris -- az az operációs rendszer, amit a Sun pénzért fog értékesíteni és felügyelni -- az OpenSolaris egy meghatározott részét fogja felhasználni, amit alapos tesztelésnek és minőségi ellenőrzésnek vetnek alá. Még nem tisztázott, hogy mi alapján határozzák meg, mi kerül be a kereskedelmi forgalomba kerülő operációs rendszerbe, és még az sem eldöntött, hogy hogyan választják ki azokat a forrásokat a beérkező munkák közül, amik az OpenSolaris részévé válhatnak. Goguen mindenesetre kihangsúlyozta, hogy a Sun célja a döntéshozást minél nagyobb csoport kezébe adni, ahogy az a Solaris esetében is történik.

A Sun ugyancsak hétfőn ismertette a Community Development and Distribution License (CDDL) jövőjét, és az ezzel kapcsolatos terveit. A licenc nem engedi a Solaris és a Linux szoftverek keveredését, közös felhasználását, azonban lehetővé teszi olyan projektek áttérítését, amik meghatározott nyílt forrású licencek alapján készültek. A lépés nem meglepő: a Sun nem szeretné saját operációs rendszerének technológiáit a rivális operációs rendszerek részeként látni.

Több mint 1600 szabadalom lesz felhasználható a CDDL-lel

"Az OpenSolaris a CDDL licenc alatt készül el, és szándékunk komolyságát alátámasztja, hogy már most elérhetővé tettük a DTrace forráskódját a CDDL licenc keretein belül" -- tudatta Goguen. Goguen azt is kiemelte, hogy a Sun a Solaris 9 továbbfejlesztése Solaris 10-zé mintegy 500 millió dollárjába került a Sunnak. A fejlesztésben a vállalat ezer programozója vett részt.

A licenc összesen 1600, Solaris-technológiákkal kapcsolatos szabadalmat ad a nyílt forrású közösség kezébe. Hasonló lépést még csak az IBM-től láthattunk, a vállalat nemrég tette elérhetővé 500 szabadalmát. A Sun állítása szerint a vállalat azért teszi közzé szellemi tulajdonát, hogy minimalizálja a szellemi tulajdonjogok által érzékelhető negatív hatásokat, amik leginkább a fejlődő piacokat sújtják.

"Mint a legnagyobb üzleti vállalkozás, amely hozzájárult a nyílt forrású közösség munkájához, a Sun mindig is mélyen hitt a nyílt szabványokban és a nyílt forrásra épülő folyamatok a vállalat történetének legelejére mutatnak vissza. A Solaris OS több mint 1600 szabadalmának elérhetővé tétele messze meghaladja bármely más cég hozzájárulását" -- közölte Scott McNealy, a Sun elnök-vezérigazgatója.

Hatékony hibakeresés DTrace segítségével

A most elérhetővé tett DTrace a Solaris 10 egyik legfontosabb újdonsága. A DTrace képes egy szoftvert alkotóelemeire szedni futás közben, ezáltal feltérképezve annak erőforrásfelhasználását, és azt, hogy mely processzeket mely programok veszik igénybe. Ellentétben más, hasonló technológiákkal, ez a szoftver nem igényli az operációs rendszer speciális verzióját, ami kifejezetten hibakeresési módban lett lefordítva. A DTrace támogatása a Solaris kernel szerves részét képezi, és használata nem jár érzékelhető teljesítménycsökkenéssel. Több mint harmincezer ponton lehet figyelni a rendszer teljesítményét, aminek vizsgálatára összetett szkriptek is készíthetőek.

Bryam Cantrill, a DTrace egyik fejlesztője egy novemberi prezentáción elmondta, hogy a szoftver segítségével próbált meg diagnosztizálni egy Sun szervert, még 2002-ben. "Ezen a gépen 3400 folyamat futott. Hat közülük teljesen térdre kényszerítette a rendszert. A DTrace előtt esély se lett volna rájönni, melyikek azok" -- érvelt Cantrill a DTrace hasznossága mellett.

Azonban hosszú ideig még egyedül a DTrace lesz az egyetlen olyan forrásrészlet, amit a programozók megkaparinthatnak. A Solaris nyílt forrásúvá tételének legmakacsabb problémája a meglévő kód lehető legnagyobb részéhez megszerezni a szükséges jogokat. Eredetileg a Sun attól tartott, hogy az igazi gondot a korábban AT&T-től licencelt Unix kódrészletek jelentik majd, azonban a szükséges jogokat meg kellett szerezni más cégektől is, így például az LSI Logictól. A másik komoly problémát az jelenti, hogy egyes forráskódok és részletek eredete kétséges, és meglehetősen sokáig tart annak jogtulajdonosát meghatározni.

A Solaris 10 sok újdonsággal érkezik

A DTrace csak egy a Solaris 10 újdonságai közül. Az operációs rendszerben többek között megtalálható a Container technológia, amivel egyetlen szerver több, egymástól független szerverként használható, ez nagyrészt a már ismert virtualizációs technológiák sémájára épül: prediktív öngyógyító képesség, ami azonnal figyelembe veszi a jelentkező hardverproblémákat, és megkísérli kikerülni azokat, gyorsabb hálózatkezelés, valamint sokkal mélyebb jogosultságkezelés, amivel könnyedén megoldható, hogy egy adminisztrátornak csak ahhoz legyen jogosultsága, amihez tényleg szüksége van. Ezen kívül az operációs rendszer támogatja a 64 bites kiterjesztéssel rendelkező AMD és Intel processzorokat is.

A későbbi bővítmények között találkozhatunk majd a ZFS fájlrendszerrel, amit kifejezetten a nagyobb megbízhatóság és a háttértárak hatékony szerverzhetőségének figyelembevételével fejleszt a Sun. Ugyancsak újdonságként jelentkezik a Janus kódnévre hallgató Linux Application Environment alkalmazás futtatási környezet, amivel Red Hat Linuxra írt szoftverek bármiféle módosítás nélkül futtathatóak x86-ra készült Solarison.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról