:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 16. 11:28

Exchange 2007: az első, kizárólag 64 bites Microsoft szervertermék

[HWSW, Barcelona] A Tech-Ed IT Forum látogatói számos újdonságot megtudhattak a Microsoft Exchange Server hamarosan érkező új változatáról. A november 30-án bejelentésre kerülő, de csak decembertől elérhető szoftver lesz a Microsoft első olyan szerverterméke, amelyből kizárólag 64 bites kiadás készül. Amint arról korábban beszámoltunk, a redmondi cég szerverszoftverei -- pár kivételtől eltekintve -- a jövőben kizárólag 64 bites verzióban lesznek elérhetők.

[HWSW, Barcelona] A Tech-Ed IT Forum látogatói számos újdonságot megtudhattak a Microsoft Exchange Server hamarosan érkező új változatáról. A november 30-án bejelentésre kerülő, de csak decembertől elérhető szoftver lesz a Microsoft első olyan szerverterméke, amelyből kizárólag 64 bites kiadás készül. Amint arról korábban beszámoltunk, a redmondi cég szerverszoftverei -- pár kivételtől eltekintve -- a jövőben kizárólag 64 bites verzióban lesznek elérhetők.

Jeff Ressler termékigazgató szerint az Exchange Server 2007 érkezésére történő felkészülés világszerte jól halad, a Technology Adoption és a Rapid Deployment programok keretén belül már 202 vállalat több mint 34 ezer felhasználója kapcsolódik Exchange Server 2007- szerverekhez, a Microsoft közel 110 ezer alkalmazottjából pedig már több mint 80 ezernek a postafiókját állították át az új verzióra. A termék második bétaváltozatát júliusban adta ki a vállalat, azóta több mint 200 ezer letöltést regisztráltak.

Újdonságok

Az Exchange Server 2007 egyik legfontosabb újdonsága a "unified messaging" (UM) támogatása lesz. Az egységes kommunikációs környezet azt jelenti, hogy lehetőség van a felhasználókhoz érkező faxokat és akár a hangposta-üzeneteket is az Exchange postafiókjukba küldeni, amelyeket ezt követően az e-mailkliensükben olvashatnak el, illetve hallgathatnak meg. Ressler szerint a UM bevezetésével a vállalatok jelentős költséget takaríthatnak meg, például azáltal, hogy nincs szükség minden fióktelepükön hangpostára. A Microsoft szakembere szerint az egységes üzenekezelés a VoIP elterjedésével párhuzamosan nyerhet teret a vállalatoknál.

További figyelemre méltó új funkcionalitása még az Echange Server 2007-nek, hogy a törvényi, rendeleti megfelelőség biztosítására szolgáló automatikus eszközöket ad az adminisztrátorok, vállalatok kezébe. Ez nem az jelenti, hogy a szoftver a dobozból telepítve egyből megfelel mondjuk a Sarbanes-Oxleynak vagy a HIPPA-nak, hanem előre definiált szabályrendszerekkel megkönnyíti az üzenetek titkosítására, továbbítására, illetve megőrzésére vonatkozó rendelkezések alkalmazását -- magyarázta Ressler. Az adatbiztonság növelése érdekében új replikációs technológiák is beépítésre kerültek, ami ritkább mentést tesz szükségessé.

Az új Exchange Server nem csak 64 bites felépítését tekintve első a Microsoft szervertermékek sorában, hanem abból a szempontból is, hogy menedzsmentje teljes egészében a PowerShellre épül, a grafikus menedzsment-eszköz is PowerShell-scripteket futtat. A felhasználóknak lehetőségük van természetesen akár saját scripteket is írni és futtatni, azonban a meglevőket nem írhatják át, nehogy használhatatlanná tegyék a rendszert. Ressler ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a PowerShell lehetőséget ad a scriptek "mi lenne ha" (what-if) futtatására, így a hatásuk még azelőtt ellenőrizhető, hogy a változások tényleges elmentésre kerülnének.

Az új Exchange Serverben tárolt üzenetek szinte bárhonnan hozzáférhetők, köszönhetően az új Outlooknak, az új Outlook Web Accessnek -- amely egy böngészőben futva már gyakorlatilag az asztali Outlookkal azonos funkcionalitást biztosít és szinte teljesen ugyanúgy is néz ki --, valamint a mobil eszközök kiterjedt támogatásának. A teljes QWERTY billentyűzettel ellátott okostelefonok vállalati terjedésének köszönhetően a jövőben a felhasználók még több feladatot képesek majd elvégezni a mobiljukról. Ressler bemutatta, hogy a mobiltelefonokra telepíthető klienssel már nem csak elolvashatók és küldhetők a levelek: lehetőség van többek között megjelölni őket (flagekkel), láthatók a HTML formátumú levelek, illetve kereshető a szerveren tárolt összes üzenet.

Rögös út

Noha az Exchange Server 2007 végleges formájában csak 64 bites verzióban lesz hozzáférhető, az előzetesekből 32 bites változatot is készített a Microsoft annak érdekében, hogy az informatikai szakemberek akkor is ki tudják próbálni a funkcionalitását, ha esetleg nem rendelkeznek 64 bites asztali géppel, vagy notesszel. A kizárólag 64 bites felépítés ugyanakkor magával hozza, hogy migráció esetén az operációs rendszert és talán az egész hardvert le kell majd cserélni.

Az Exchange-et használó vállalatoknak tehát nem lesz más lehetősége, mint hogy egy ideig párhuzamosan használják az új verziót a régivel vagy régiekkel, legalábbis amennyiben folyamatosan biztosítani szeretnék az e-mailt és egyéb szolgáltatásokat. Az Exchange 2007-ben beépített eszközök egész sora áll rendelkezésre a migráció megkönnyítésére akár korábbi változatokról, akár IBM Lotus környezetről -- mondta el lapunknak Ressler. A Longhorn Serverhez hasonlóan az Exchange 2007 is telepíthető szerepek alapján, ami egyszerűsíti a felügyeletet, illetve növeli a biztonságot azáltal, hogy eliminálja a felesleges komponenseket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról