Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 3. 09:57

Tizenkét év börtönre ítélték Sanjay Kumart, a CA egykori vezetőjét

Tizenkét év börtönbüntetésre ítélték tegnap Sanjay Kumart, a CA -- volt Computer Associates -- egykori elnök-vezérigazgatóját, akinek irányítása alatt a vállalat könyvelési csalással igyekezett feltornázni részvényeinek árfolyamát, ezáltal nagyobb juttatásokhoz segíteni vezetőit. Kumarnak 8 millió dolláros pénzbírságot is meg kell fizetnie.

[HWSW] Tizenkét év börtönbüntetésre ítélték tegnap Sanjay Kumart, a CA -- volt Computer Associates -- egykori elnök-vezérigazgatóját, akinek irányítása alatt a vállalat könyvelési csalással igyekezett feltornázni részvényeinek árfolyamát, ezáltal nagyobb juttatásokhoz segíteni vezetőit. Kumarnak 8 millió dolláros pénzbírságot is meg kell fizetnie.

Mivel a CA egyes vezetőinek jutalma a cég részvényárfolyamától függ, Kumar mellett több más magas rangú tisztségviselő 2000-ben busás jövedelemhez jutott, mivel a könyvviteli csalásoknak köszönhetően a cég meg tudott felelni az elemzők nyereség-előrejelzéseinek, ami a részvényárfolyam növekedéséhez vezetett. Azóta Kumar mellett Stephen Richards kereskedelmi igazgatóról is bebizonyosodott, hogy részt vettek ebben az összeesküvésben, áprilisban mindketten beismerték bűnösségüket könyvelési csalás és az igazságszolgáltatás megakadályozásának bűntettében.

A Computer Associatesnél két évig folyamatosan vizsgálódott az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet, amely végül 2004-ben megállapította, hogy a vállalat 2000-ben számos esetben megsértette a számviteli jogszabályokat. Az akkori pénzügyi igazgatót a bíróság bűnösnek találta, a botrány végül a teljes felsővezetést elérte, Sanjay Kumar igazgatótanácsi elnök és elnök-vezérigazgató előbb csak lemondott vezető tisztségeiről, később azonban távoznia kellett a cégtől.

A tárgyalások során bebizonyosodott, hogy Kumar vezetésével a vállalat a negyedévek végén már "35 napos hónapokkal" számolt, annak érdekében, hogy növelje bevételét. A negyedévek zárása utáni napokban az értékesítési vezetők és maga Kumar is kétségbeesett erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az ügyfelek minél hamarabb aláírják a szerződéseket, amelyeket azután visszadátumoztak az előző negyedévre.

Leo Glasser, brooklyni kerületi bíró a tegnapi tárgyaláson bejelentette, arra vonatkozó bizonyítékok is előkerültek, hogy Kumar a könyvelési csalásra vonatkozó nyomokat akart eltüntetni, illetve akadályozta az igazságszolgáltatást azzal, hogy hazudott a nyomozóknak, illetve félrevezette a cég alkalmazottait. Sanjay Kumarnak február 27-én kell megkezdenie a rá kiszabott ítélet letültését, illetve ekkora kerül meghatározásra, milyen nagyságú kártérítést kell fizetnie az ügy áldozatainak. Az Egyesült Államok főügyészi hivatalának hivatalos állásfoglalása szerint a CA vezetőinek összeesküvése 400 millió dolláros kárt okozott a részvényeseknek.

Idén júniusban Thomas Bennett, a Computer Associates korábbi üzletfejlesztési igazgatója is beismerte a bíróság előtt, hogy meg akarta akadályozni a vállalatnál könyvelési csalás ügyében folytatott nyomozást. A CA egykori jogtanácsosa, Stephen Woghin még 2004 szeptemberében vallotta magát bűnösnek csalás és az igazságszolgáltatás akadályozása bűntettekben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról