Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 23. 09:28

Linuxos SharePoint-rivális: itt az OpenOffice-szal is kompatibilis O3Spaces

Az OpenOffice.org és a StarOffice régóta alternatívája a Microsoft Office-nak, amennyiben szövegszerkesztésről, táblázatkezelésről vagy prezentációkészítésről van szó, a csoportmunka-funkciók terén azonban toronymagas fölényben volt a redmondiak megoldása. A holland O3Spaces ezen a helyzeten kíván változtatni szoftverével, amely a SharePointhoz hasonló képességeket kínál a nyílt forrású irodai szoftverek felhasználóinak.

[HWSW] Az OpenOffice.org és a StarOffice régóta alternatívája a Microsoft Office-nak, amennyiben szövegszerkesztésről, táblázatkezelésről vagy prezentációkészítésről van szó, a csoportmunka-funkciók terén azonban toronymagas fölényben volt a redmondiak megoldása. A holland O3Spaces ezen a helyzeten kíván változtatni szoftverével, amely a SharePointhoz hasonló képességeket kínál a nyílt forrású irodai szoftverek felhasználóinak.

Csoportmunka OpenOffice-hoz

Az O3Spaces Workplace egy webalapú csoportmunka-megoldás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára dokumentumaik, naptárbejegyzéseik megosztását. A szoftver PDF, ODF és Microsoft Office dokumentumokkal egyaránt kompatibilis, ezekben keresni is képes akár -- állítja a gyártója. Az O3Spaces szervere és kliense Linux, Solaris és Windows operációs rendszereken fut. A szerver egy J2EE-ben írt, Apache Tomcatre és PostgreSQL adatbázisra épülő alkalmazás, a webes kliens AJAX-alapú, a gépre települő Desktop Workplace Assistant pedig Javában íródott.

Az O3Spaces Workplace értesítést küld a felhasználóknak, amennyiben változások történtek az általuk megoszott dokumentumokban, az integrált O3Messenger és fórum pedig a kapcsolattartást egyszerűsíti. A rendszer automatikus verziókövetést és check-in/check-out képességeket is kínál, emellett beépített jogkezelő megoldással is rendelkezik, amelynek segítségével a dokumentumok tulajdonosai meghatározhatják, hogy azokhoz ki és milyen feltételekkel férhet hozzá. A szoftverbe munkafolyamat-kezelő segédeszközök is bekerültek.


O3Spaces Ubuntu Linuxon

"Bár az O3Spacest elsősorban OpenOffice.org-hoz és StarOffice-hoz fejlesztettük, a Microsoft Office dokumentumaival ugyanolyan jól működik. Ez kulcsfontosságú azon vállalatok számára, amelyek vegyes környezetet használnak" -- mondta Rob Mentink, a fejlesztőcég vezetője. A szoftver webes interfésze testreszabható, a felhasználók könnyen hozhatnak létre új projektekhez új munkaterületeket és egyszerűen kommunikálhatnak -- állítja Mentink.

Kipróbálható, megvásárolható

A csoportmunka-megoldás szorosan integrálódik az OpenOffice.org és StarOffice környezetekbe, a felhasználók a funkciókat úgy érhetik el, hogy nem kell kilépniük az irodai szoftverből, ugyanakkor egy webböngésző vagy a gépre telepíthető Desktop Workplace Assistant segítségével bárhonnan hozzáférhetnek a megosztott információkhoz. A szoftver ilyenkor automatikusan elvégzi a check-in és check-out funkciókat és létrehozza a dokumentumok új verzióit a szerkesztéshez. Vállalati használat esetén az O3Spaces képes tetszőleges LDAP-alapú címtárszolgáltatással együttműködni.

Az O3Spaces Workplace 100 felhasználóig felhasználónként licencelhető, efelett processzor-alapú árazása van. A Professional Edition alapváltozat ötfelhasználós licence 295 eurótól indul, egy százfelhasználós licencért azonban már 5900 eurót kell fizetni. A vállalat hosztolt szolgáltatásként is kínálja az O3Spaces-t, ennek az ára egyedi megállapodás kérdése. Az érdeklődőknek egy időkorlátos próbaváltozatot is kínál a cég VMware-alapú virtuális gépként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról