:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. november 22. 12:01

Vegyes képet mutatnak a Dell negyedéves pénzügyi mutatói

Közzétette november 3-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit a Dell. A vállalat közölte, hogy a most nyilvánosságra hozott adatok csak előzetesek, mivel a cégnél vizsgálatot folytat az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet (SEC), a cég még a második negyedéves pénzügyi jelentését sem zárta le hivatalosan.

[HWSW] Közzétette november 3-án véget ért harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit a Dell. A vállalat közölte, hogy a most nyilvánosságra hozott adatok csak előzetesek, mivel a cégnél vizsgálatot folytat az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelet (SEC), a cég még a második negyedéves pénzügyi jelentését sem zárta le hivatalosan.

A vizsgált időszakban a Dell 14,4 milliárd dolláros bevételt ért el, illetve 677 millió dollár, részvényenként 30 cent nettó profitról számolt be. Egy évvel korábban a cég 13,9 milliárdos forgalmat és 606 milliós nettó nyereséget könyvelt el. A vállalat bevétele megfelelt az elemzői várakozásoknak, de a nyeresége bőséggel felülmúlta a Wall Streeten dolgozó szakértők részvényenkénti 24 centes előrejelzését. Ennek köszönhetőnen a cég papírjai közel 9 százalékkal drágultak.

Vizsgálják a könyvelést

A Dell ugyanakkor leszögezte, hogy a második negyedéves mutatókhoz hasonlóan a harmadik negyedéves adatok sem tekinthetők véglegesnek és vizsgálatok függvényében még módosulhatnak. Egyelőre nem tudni, hogy szükséges lesz-e az eredmények visszamenőleges módosítására. A Dellnek már a múlt héten közzé kellett volna tennie negyedéves mutatóit, azonban a vizsgálatok miatt elhalasztották a bejelentést. Szokatlan módon a vállalat konferenciahívást sem tartott a pénzügyi eredmnyek megvitatására, pedig rendszerint kettőt is szokott, egyet a média, egyet pedig a pénzügyi elemzők részvételével.

Továbbra sem ismert ugyanakkor, pontosan miért indult vizsgálat a Dellnél, a cég idén augusztusban közölte először, hogy a SEC a bevételek elkönyvelésére vonatkozó gyakorlatát veszi szemügyre. Mialatt a Dell azon volt, hogy az összes szükéges dokumentumot a hatóság rendelkezésére bocsássa, olyasmit fedeztek fel, amely "kérdéseket vet fel" a 2006-os pénzügyi évet megelőző könyvelési gyakorlatról. Akkoriban a Dell cáfolta, hogy a vizsgálat hatással lenne a korábbi eredményeire, most azonban már azt közölte, az idei harmadik és második negyedéves mutatók, sőt, akár korábbiak is változhatnak.

Jól fogytak a szerverek, kevéssé a PC-k

A Dell negyedéve nem sikerült olyan rosszul, mint ahogy arra egyes borúlátó elemzők számítottak. A szerverek eladásából származó bevétel 1,4 milliárd dollárról 1,5 milliárdra nőtt, miközben az értékesített termékek száma 12 százalékkal szaporodott. A PC-üzletág teljesítménye vegyes volt, a noteszgépek forgalma 8,3 százalékkal 3,9 milliárd dollárra nőtt, az eladott termékek száma pedig 17 százalékkal emelkedett, az asztali gépeken elért bevétel ugyanakkor 7,9 százalékkal visszaesett, a volumen pedig 5 százalékkal csökkent.

Az IDC és a Gartner piackutató cégek jelentése szerint a harmadik naptári negyedében a Dell elvesztette vezető pozícióját a globális PC-piacon, amelyet évekkel korábban szerzett meg. A texasi cég történetének legkisebb növekedését produkált a harmadik negyedévben, miközben a HP a piaci átlagnál kétszer gyorsabban nőtt. Az IDC és a Gartner ugyanakkor egyetért abban, hogy a két vállalat által eladott PC-k számát tekintve minimális a különbség, a Gartner szerint a HP 110 ezerrel, az IDC szerint pedig 28 ezerrel több számítógépet értékesített mint a Dell.

Szakértők a Dell pocsék teljesítményét azzal magyarázzák, hogy a vállalat számára legfontosabb amerikai PC-piac csökkent, a vállalati beszerzések stagnáltak. Ezt alátámasztja a Dell saját jelentése is, amelyből kiderül, hogy amerikai eladásai 4 százalékkal estek vissza. Az ázsiai eladások 23 százalékkal nőttek, az EMEA régióban pedig mindössze 9 százalékkal lendült fel a Dell forgalma. A Dell az Egyesült Államokban 9,2 milliárd dollár forgalmat bonyolított a legutóbbi pénzügyi negyedévében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.