:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 13. 14:47

110 millió forintos bírságot osztott ki a HP, a Synergon és a Montana között a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Synergon Informatikai Rt-vel, a Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt-vel valamint a Hewlett-Packard Magyarország Kft-vel szemben, a három vállalat ugyanis összejátszott egymással egyes versenytárgyalások illetve közbeszerzési eljárások során.

[HWSW] A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Synergon Informatikai Rt-vel, a Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt-vel valamint a Hewlett-Packard Magyarország Kft-vel szemben, a három vállalat ugyanis összejátszott egymással egyes versenytárgyalások illetve közbeszerzési eljárások során.

Az MFB, a HVB és az Nemzeti Autópálya voltak az áldozatok

A GVH szerint a Magyar Fejlesztés Bank 2003-as ún. "support" közbeszerzési pályázatával kapcsolatban a Synergon és a Montana a Synergon győzelme esetére vonatkozó megállapodást kötöttek, amely alkalmas volt a verseny korlátozására. A bank 2004-es "support" és "Exchange" projektjeivel összefüggésben a Synergon Informatikai és HP játszott össze: megállapodott arról, hogy a HP átengedi a Synergonnak a "support" projektet, cserébe azért, hogy a Synergon elősegíti a HP tendernyerését az "Exchange" projekt kapcsán.

A HVB Bank "WAN" projektjével kapcsolatosan a HP és a Montana versenykorlátozó hatás kifejtésére alkalmas megállapodást kötöttek, a Nemzeti Autópálya Rt. 2003.októberében közzétett közbeszerzési eljárása kapcsán a HP és a Montana pedig újfent versenykorlátozó megállapodást kötöttek egymással -- derült ki a GVH vizsgálatából.

A vesztes is lehet nyertes

A jogsértések tipikusan fővállalkozók közötti alvállalkozói megállapodások formájában valósultak meg. Az ilyen megállapodások lényege, hogy a fővállalkozók kölcsönösen biztosítják egymást arról, hogy akkor is részesedni fognak a megbízásból, ha nem ők lesznek a tender nyertesei. Ezáltal csökken a megrendelés elvesztése miatt elszenvedett veszteség, mérséklődik a piaci kockázat, ezen keresztül pedig a hatékony ár elérésére ösztönző nyomás.

A versenytörvény szerint jogellenes a vállalkozások közötti megállapodás és összehangolt magatartás, amely a gazdasági verseny megakadályozását, korlátozását vagy torzítását célozza, vagy ilyen hatást fejthet, illetve fejt ki. A GVH a jogsértő magatartásért a Synergonnal szemben 38 millió forint, a HP-vel szemben 52 millió forint, a Montanával szemben 20 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.