Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 3. 09:18

Microsoft: villámgyorsan terjed majd a Windows Vista

[News.com] A Microsoft várakozásai szerint a vállalatok kétszer gyorsabban vezetik be a Windows Vistát, mint annak idején a Windows XP-t. A redmondiak a tömeges eltejedés érdekében számos olyan segédeszközt bocsátanak a cégek rendelkezésére, amelyek megkönnyítik az átállást a Windows legújabb generációjára.

[News.com] A Microsoft várakozásai szerint a vállalatok kétszer gyorsabban vezetik be a Windows Vistát, mint annak idején a Windows XP-t. A redmondiak a tömeges eltejedés érdekében számos olyan segédeszközt bocsátanak a cégek rendelkezésére, amelyek megkönnyítik az átállást a Windows legújabb generációjára.

Kétszer gyorsabb ütemben terjed

A Microsoft az IDC-re hivatkozva azt állítja, hogy a Windows XP-t megjelenése után egy évvel a vállalati PC-k 10 százalékán használták, ezek szerint a Vistával 20 százalékot céloz meg a világ legnagyobb szoftvercége. Az IDC elemzője, Al Gillen szerint azonban ezt szinte lehetetlen lesz elérni, ugyanis az új operációs rendszer bevezetése alapvetően a vállalatokon múlik. Van, ahol a PC-k csereciklusa alig pár hónappal a Vista megjelenése után kezdődik, de van ahol csak két-három évvel később vesznek új gépeket.

Az elemzőcég úgy látja, a Vista szépen terjed majd céges környezetben, azonban nem lesz drámai változás a Windows XP-hez képest: a jövő év végére a Windowst futtató vállalati PC-k 11 százalékán lesz Vista. A rivális Gartner némileg pesszimistább, szerintük a Vista másfél év alatt éri el a 10 százalékos penetrációt a cégeknél.

A redmondiak úgy vélik, nem a Vista elterjedése lesz különösen gyors, hanem a Windows XP-é volt váratlanul lassú, mivel az csupán másfél évvel a Windows 2000 után jelent meg, ráadásul az átállást megkönnyítő segédeszközök is csak késéssel jelentek meg: az alkalmazás-kompatibilitást ellenőrző szoftverek 9 hónappal követték a Windows XP-t, a részletes telepítési dokumentációra pedig nem kevesebb mint két évet kellett várni.

Kézzelfogható előnyök

A Windows Vista esetében az ilyen és ehhez hasonló eszközök már a megjelenéskor elérhetők lesznek vagy röviddel azután jelennek meg. Ráadásul maga az operációs rendszer is számos olyan képességet hordoz például a biztonság terén, ami miatt vonzó lehet a cégek számára, miközben a Windows XP kis túlzással csak a küllemében változott az előző verzióhoz, a cégek körében még ma is kedvelt Windows 2000-hez képest.

Brad Goldberg, a Windows vezető termékmenedzsere szerint a Vista azért is lesz sikeresebb az XP-nél, mert kézzelfogható előnyöket biztosít a vállalatok számára, például egyszerűbb telepítést és menedzsmentet, amelyek miatt egyes esetekben akár olcsóbb is lehet bevezetni, mint megtartani a jó öreg Windows XP-t. Sokan persze kételkednek ebben, ugyanis a dolgozóknak meg kell tanulniuk az új operációs rendszer használatát, kezdetben valószínű megnövekszik az IT-részleghez beérkező "segélyhívások" száma, valamint egyszerre kell karbantartani kétféle operációs rendszert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról