Szerző: Bizó Dániel

2006. október 17. 13:33

Az LCD-gyártás magával rántotta az LG-t

Az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves mutatókról számolt be a dél-koreai LG Electronics (LGE). A vállalat teljesítménye vegyes képet mutat: míg a piacon jól fogynak termékei, és dinamikus növekedésről tud beszámolni a leszállított mennyiségek tekintetében, addig a pénzügyi teljesítmény ennél sokkal árnyaltabb, a legtöbb üzleti egység inkább negatívba hajlik.

[HWSW] Az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves mutatókról számolt be a dél-koreai LG Electronics (LGE). A vállalat teljesítménye vegyes képet mutat: míg a piacon jól fogynak termékei, és dinamikus növekedésről tud beszámolni a leszállított mennyiségek tekintetében, addig a pénzügyi teljesítmény ennél sokkal árnyaltabb, a legtöbb üzleti egység inkább negatívba hajlik.

Az LGE negyedéves forgalma meghaladta a 6 ezer milliárd koreai wont (6,44 milliárd dollár, 1341 milliárd forint), ami gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbival, szekvenciálisan pedig 4,5 százalékos bővülést jelent. Az üzemi eredmény harminc százalékkal esett vissza éves szinten, és 197 milliárd wont (206 millió dollár, 43,6 milliárd forint) tett ki. A nettó eredményt az LCD-paneleket gyártó LG.Philips leányvállalat által generált súlyos veszteségek rontották le, mely 86 százalékkal 22,7 milliárd wonra zuhant vissza (24 millió dollár, 5 milliárd forint).

A vállalat legjobban teljesítő egysége a plazmamodulok, valamint a monitorok és televíziók értékesítéséért felelős Digital Display. A részleg éves szinten 28,8 százalékkal növelte árbevételét, miközben 54 százalékkal emelkedett a megtermelt nyereség, amit plazma-, és az LCD-TV-k szállításainak 46 illetve 53 százalékos szekvenciális növekedései magyaráznak. A televíziókba szerelhető plazmamodulok volumene 26 százalékkal 910 ezerre emelkedett, melyekből 70 százalékot már a HD-képesek tettek ki. Az LGE a világ második legnagyobb plazmaszállítója a japán Matsushita mögött.

Éves összehasonlításban az LG összes többi üzleti egysége csökkenő nyereségről, valamint a hűtők, légkondicionálókat és egyéb berendezéseket forgalmazó Digital Appliance kivételével zsugorodó árbevételről voltak kénytelenek beszámolni. A szórakoztató elektronikai és informatikai termékekért felelős Digital Media 15,6 százalékkal esett vissza, miközben üzemi eredménye 84 százalékkal zuhant, amit az IT-piacon tapasztalható árprés magyaráz.

A mobiltelefonokért felelős Mobile Communications -- mely az LGE legnagyobb egysége, a bevétel 38 százalékát adva-- közel 10 százalékos forgalomcsökkenésről számolt be, míg nyeresége 23 százalékkal esett vissza. Igaz, negyedéves összehasonlításban hatalmas javulást mutatnak a számok, köszönhetően az LGE mobiltelefonjai iránt támadó keresletnek. Természetesen a Chocolate modellek sikeréről van szó, melyek legfőképpen az Egyesült Államok piacán arattak, hozzásegítve a vállalatot, hogy három hónap alatt 16,5 millió készüléket szállítson le világszerte, és hogy újra nyereségesen üzemeljen a részleg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról