:

Szerző: Bizó Dániel

2006. október 4. 09:52

Volt alkalmazottjai segítségére siet a Siemens, a németek bűnbakot keresnek

[International Herald Tribune/HWSW] A Siemens mobiltelefonos részlegének felvásárlásával nagy lépést teszünk azon célunk felé, hogy a mobiltelefonos ipar legnagyobb szereplői közé kerüljünk -- nyilatkozta a BenQ tavaly júniusban, mikor a Siemens sokat szenvedett mobiltelefonos részlegét átvették. Idén szeptember 29-én, pénteken, a BenQ Mobile nevet felvett német cég bejelentette fizetésképtelenségét, és csődvédelemhez folyamodott, miután az anyavállalat közölte: nem hajlandó tovább finanszírozni a veszteségeket.

[International Herald Tribune/HWSW] "A Siemens mobiltelefonos részlegének felvásárlásával nagy lépést teszünk azon célunk felé, hogy a mobiltelefonos ipar legnagyobb szereplői közé kerüljünk" -- nyilatkozta a BenQ tavaly júniusban, mikor a Siemens sokat szenvedett mobiltelefonos részlegét átvették. Idén szeptember 29-én, pénteken, a BenQ Mobile nevet felvett német cég bejelentette fizetésképtelenségét, és csődvédelemhez folyamodott, miután az anyavállalat közölte: nem hajlandó tovább finanszírozni a veszteségeket.

Nincs tovább

A tajvaniak lépése meglepő és drasztikus is volt egyben. A magyarázat szerint tavaly még úgy látták, hogy lehetséges a működés racionalizálása és nyereségessé tétele, mára azonban ennek rendkívül kevés esélyt adnak, és a BenQ nem kíván pénzt ölni a további kísérletezésbe. A német média és közvélemény egyből a Siemens ellen fordult az utóbbi napokban, felelősségre vonva annak vezetőségét, elsősorban Klaus Kleinfeld elnök-vezérigazgatót, amit úgy lehetne talán leginkább összefoglalni: "milyen vállalatnak adtak át háromezer embert?"

A Siemens erre rendkívül gyorsan reagálva kinyilvánította szándékát, hogy amennyiben a működését finanszírozni képtelen BenQ Mobile felszámolásra kerül (ami jelen helyzetben igencsak valószínű), és az ott dolgozók elvesztik állásukat, egy 30 millió eurós alap áll majd rendelkezésükre, amelyet segélyezésre és új munkahelyek keresésére fordítanak majd. Ehhez az alaphoz 5 millió euróval a felsővezetés is hozzájárulna, melyet saját fizetésükből raknak össze. A munkahelyek egy részét valószínűleg a Siemens is biztosítani tudná.

BenQ Mobile

Tudták előre! Tudták előre?

Egyes vádak szerint a Kleinfeld és csapata tudott arról, mi lesz a mobiltelefonos részlegnél dolgozókkal, mikor "eladták" azt. Angela Merkel kancellár szóvivője úgy fogalmazott: "Sok kérdés van, azzal kapcsolatban is, ahogyan a BenQ viselkedett", majd hozzátette, aggodalommal gondolnak arra, hogy "kezdettől fogva a csőd volt a cél".

Kleinfeld azonban hevesen tagadja ezt, állítván, hogy a megállapodáskor biztosította őket a BenQ, hogy a német egység tovább fog működni, sőt, erősíteni fogják jelenlétüket Németországban. "Ezt az ígéretet megszegték. A BenQ elleni összes lehetséges jogi utat megvizsgáljuk" -- tette hozzá a vezér. "Mindig is az volt a célunk, hogy a Siemens mobil üzletágának stabil jövőt biztosítsunk. Ennek érdekében pénzt, szabadalmakat és a márkanevünket adtuk".

A vállalat ezen túlmenően közleményben tudatta a nyilvánossággal, drágább volt megszabadulni a részlegtől így, mintha felszámolták volna azt. A Siemens ugyanis 250 millió eurót fizetett készpénzben a BenQ-nak, hogy átvegye a súlyosan veszteséges egységet, további 50 millió értékben részvényeket vásárolt, valamint egyéb kötelezettségeket is vállalalt, így összesen 415 millió eurót fizetett a tajvaniaknak, hogy vegyék át a működtetést, miközben a felszámolás "mindössze" 300 millióra rúgott volna.

Nem katapultált, kapitulált

A BenQ rövid és velős közleménye szerint a vállalat továbbra is a világpiacon marad a BenQ-Siemens márkanévvel, és továbbra is értékesíti majd a világ más részein, például a távol-keleten lévő kutatóközpontja által fejlesztett, Brazíliában és Tajvanon gyártott mobiltelefonokat. Amint a BenQ Mobile magyarországi képviseletétől megtudtuk, a történések nem érintik közvetlenül az osztrák BenQ Mobile CEE-t, illetve az ahhoz kapcsolódó leányvállalatokat és más országokban is található képviseleteket, a hazai üzletmenet is változatlan. A BenQ Mobile CEE és közép-kelet-európai kirendeltségei továbbra is dolgoznak a megrendelések kiszállításán és azon, hogy biztosítsák a további zökkenőmentes együttműködést partnereikkel.

A BenQ a Siemens Mobile átvételével kutatás-fejlesztési erőforrást, szabadalmakat és piacot vett, de az azóta nullszaldó helyett produkált 600 millió eurós veszteség betette a kaput a feltörekvő vállalatnak, melyet Tajvan Apple-jének tartanak. A BenQ Mobile vállalatok világszerte 8000 embert foglalkoztatnak, ebből 3000 Németországban dolgozik -- illetve dolgozott. A cég a mobiltelefonok globális szállításainak 4,7 százalékát tudta magáénak tavaly, a hatodik helyet szerezve meg ezzel a világpiacon.

A BenQ saját készülékein kívül más márkák számára is gyárt mobiltelefonokat, Tajvan legnagyobb gyártójának számít a területen. A vállalat az Acerből vált ki, még 2001-ben, mára a két társaság között szinte minden keresztulajdonosi kapcsolat megszakadt. A BenQ a Bringing enjoyment and quality mottó mozaikszava, és célja, hogy egy új, divatos elektronikai márkává nője ki magát.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.