:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. október 20. 10:31

Sokba kerülnek a túlmelegedő akkumulátorok a Sonynak

A Sony 38 százalékkal csökkentette éves nyereség-előrejelzését, mivel a túlmelegedő akkumulátorok visszahívásával kapcsolatos költségek a tervezett összeg kétszeresére rúgnak, emellett a gyártási problémák miatt fájdalmasan későn érkező PlayStation 3 is komoly bevételkiesést okoz.

[HWSW] A Sony 38 százalékkal csökkentette éves nyereség-előrejelzését, mivel a túlmelegedő akkumulátorok visszahívásával kapcsolatos költségek a tervezett összeg kétszeresére rúgnak, emellett a gyártási problémák miatt fájdalmasan későn érkező PlayStation 3 is komoly bevételkiesést okoz.

Már világszerte közel 10 millió notebookot érint a történelem legnagyobb visszahívási akciója, amelynek keretén belül a túlmelegedésre hajlamos, már több balesetet is okozó lítiumion akkumulátorokat cserélik ki. A szóban forgó telepeket a világ vezető noteszgép-gyártói közül a Dell 4,2 millió, az Apple 1,8 millió, a Toshiba 1,2 millió, a Lenovo pedig több mint félmillió gépébe építette be, más kisebb gyártók pedig további 1,9 milliót használtek fel -- a Sony 90 ezer gépe érintett. A veszélyes akkumulátorok gyártójaként a Sony részben átvállalja a visszahívás költségeit, a cégnél korábban úgy becsülték, ez mintegy 255 millió dolláros egyszeri költséget jelent majd, most azonban már 428 millióval számolnak.

A másik komoly érvágást az éves nyereségen a Blu-ray meghajtókkal kapcsolatos gyártási hibák miatt a rivális Xbox 360-hoz képest egy éves késéssel érkező PlayStation 3 játékkonzol jelenti. A Sony eredetileg idén tavasszal akarta piacra dobni a gépet Japánban, ezt kénytelenek voltak novemberre halasztani. Az Egyesült Államokban szintén az ünnepi szezonra érkezik a PlayStation 3, Európában azonban csak 2007 tavaszától lesz kapható. A gyártás vártnál lassabb beindulása miatt csak a tervezettnél kevesebb gép kerülhet az üzletekbe a karácsonyi szezonban: Japánban és az Egyesült Államokban a nyitókészlet előrendelések keretében percek alatt elfogyott.

Sony szerint a PlayStation 3-mal kapcsolatos problémák miatt éves üzemi nyeresége 788 millió dollárral lesz kevesebb a vártnál. Az elektronikai óriás korábban azt tervezte, csoportszintű nettó nyeresége 1,1 milliárd dollár lesz a 2007 márciusában véget érő pénzügyi évben, a legújabb előrejelzés szerint azonban már csak 673 millió dollárra számítanak a vezetők. A vállalat a jövő héten hozza nyilvánosságra harmadik negyedéves pénzügyi mutatóit.

Az egykor a szórakoztató-elektronikai piac korlátlan urának számító, innovativitásáról ismert és elismert Sony ma minden fronton komoly támadásokat kell visszaverjen. A fogyasztói elektronikai termékek terén koreai (Samsung, LG) és kínai cégek szorongatják, a konzolpiacon a Microsoft Xbox 360 tör borsot a cég orra alá, mobiltelefon-gyártó vegyesválallalata, a Sony Ericsson csak negyedik a gyártók rangsorában. A Walkman név egykor összeforrt a hordozható zenelejátszókkal, itt ma már az Apple tarol az iPoddal.

A piaci árverseny miatt a vállalat augusztusban közölte, kivonul a számítógépes monitorok szegmenséből, ugyanezen okokra hivatkozva pedig a plazmatévék piacát is feladta a Sony, mivel nem rendelkezik saját plazmapanel-gyártó kapacitással.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.