Szerző: Bizó Dániel

2006. október 26. 16:50

Eltűnt a Sony nyeresége

[The Wall Street Journal/HWSW] Növekvő eladások mellett drasztikusan visszaesett a japán Sony negyedéves nyeresége. A japán óriás erős forgalom mellett hatalmas költségeket könyvelt el a PlayStation 3 rajtjára való felkészülés, valamint a tömeges akkumulátor-visszahívás kapcsán.

[The Wall Street Journal/HWSW] Növekvő eladások mellett drasztikusan visszaesett a japán Sony negyedéves nyeresége. A japán óriás erős forgalom mellett hatalmas költségeket könyvelt el a PlayStation 3 rajtjára való felkészülés, valamint a tömeges akkumulátor-visszahívás kapcsán.

Erősen javuló működés

Éves szinten az árbevétel 8,3 százalékkal bővült és meghaladta a 15,5 milliárd dollárt, a Sony működési eredménye azonban tavalyi 624 millió dolláros nyereségről 174 millió dolláros veszteségbe fordult, mivel a 9,6 millió akkumulátor visszahívásával kapcsolatos költségeket egyszerre, 428 millió dollár értékben írták le. Az egy évvel korábbi negyedévet ugyanakkor egy 615,4 millió dolláros nyereségtétel pumpálta fel, amely egy kormányzati nyugdíjalap kezelésével volt kapcsolatos.

Ezeket a rendkívüli hatásokat, valamint a valutaárfolyam változását kiszűrve a Sony üzemi szintű teljesítménye ugyanakkor 9 millió dollárról 88 millió dollárra emelkedett volna. A vállalat adózott profitja 94 százalékkal zuhant meg, és 14,2 millió dollárt tett ki, azaz gyakorlatilag eltűnt. A 174 milliós üzemi veszteségből a különféle érdekeltségek által megtermelt nyereség (legfőképp Sony Ericsson részéről) Sonyra jutó része és néhány kisebb tétel faragott minimális profitot.

A vállalat forgalmának túlnyomó részét, nagyjából háromnegyedét produkáló elektronikai részleg árbevétele 12 százalékkal duzzadt, míg az akkumulátor-botrány és a kieső nyugdíjalapi nyereség miatt az eredmény 71 százalékkal csökkenve gyakorlatilag teljesen elolvadt, így nullszaldóssá vált. A rendkívüli tételek nélkül az alaptevékenység erős javulást mutat, Howard Stinger újrastrukturálási lépéseit követően az üzemi teljesítmény 600 millió dollárra erősödött nagyjából.

Az erős forgalmat a Sony a Bravia televíziók, a Cybershot digitális kamerák, valamint a Vaio számítógépek iránti erős kereslettel magyarázza. A Bravia sikere ellenére a televíziógyártás egyelőre veszteséges, de a következő két negyedévben már nyereséget vár a vállalat. Igaz, a vártnál erősebb versenyt tapasztalnak a piacon, így éves szinten 25-35 százalékkal zuhannak az árak.

Gyengülő PSP, hiányzó PS3

A játékdivízió teljesítményére a PlayStation 3 (PS3) körüli problémák minden szinten rányomták a bélyegüket. A forgalom 20,5 százalékkal esett vissza egy évvel korábbihoz képest, így 1,43 milliárd dollárt tett ki. Ezzel párhuzamosan a nagyjából nullszaldós nyereség 364 millió dolláros veszteségbe torkollott. A forgalom csökkenése arra utal, hogy a PlayStation 2 játékok iránti kereslet meredeken elkezdett csökkenni, azaz a piac stimulálásához szükség lenne a PS3-ra.

A negyedév során több mint 5 millió PS2 fogyott, nagyjából ugyanannyi, mint egy évvel korábban, míg a szoftvereladások volumene 6 százalékkal esett vissza, és 47 milliót tett ki. A PlayStation Portable (PSP) szállításai alig növekedtek, és 3,9 millióra rúgtak, ugyanakkor 12,9 millió szoftver értékesítettek rá, ami 43 százalékos növekedés.

A negyedév végéig eddig összesen 111 millió PS2, és több mint 1,1 milliárd szoftver fogyott, míg a PSP kumulált szállításai elérték a 23 milliót. A márciusban záródó pénzügyi év egészére a Sony továbbra is 6 millió PS3 leszállítását tervezi, míg az összes PlayStation szoftverből 250 millió terveznek eladni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról