Szerző: Ady Krisztián

2006. október 27. 11:01

Két tucatnyi ország látja el rádiós azonosító lapkával az útlevelét

[News.com] A biztonsági és személyiségi jogokkal kapcsolatos fenntartások ellenére két tucatnyi ország egyezett bele az Egyesült Államok kérésébe, hogy rádiós azonosító lapkával (RFID chippel) lássa el útlevelét. A 27 felkért, vízummentességgel rendelkező ország közül csupán Andorra, Brunei (egy alig 400 ezer lakosú szultánátus) és Liechtenstein tagadta meg az e-útlevelek kiadását. A rádiós azonosító lapkákon nem csak a tulajdonosa adatai, hanem biometrikus azonosító információk, például az illető digitális fényképe, vagy ujjlenyomata is megtalálható.

[News.com] A biztonsági és személyiségi jogokkal kapcsolatos fenntartások ellenére két tucatnyi ország egyezett bele az Egyesült Államok kérésébe, hogy rádiós azonosító lapkával (RFID chippel) lássa el útlevelét. A 27 felkért, vízummentességgel rendelkező ország közül csupán Andorra, Brunei (egy alig 400 ezer lakosú szultánátus) és Liechtenstein tagadta meg az "e-útlevelek" kiadását. A rádiós azonosító lapkákon nem csak a tulajdonosa adatai, hanem biometrikus azonosító információk, például az illető digitális fényképe, vagy ujjlenyomata is megtalálható.

Biztonsági aggályok

Az új útleveket elméletileg nehezebb hamisítani, illetve gyorsabb és biztonságosabb ellenőrzést tesznek lehetővé. Az Egyesült Államok hivatalai szerint az új útlevelek "jelentős előrelépést jelentenek a terrorizmus elleni harcban", nehezebbé teszik, hogy a terroristák ellopott vagy elvesztett útleveleket felhasználva jussanak be az Államok területére. Az elmúlt két évben az Egyesült Államok komoly nyomást gyakorolt ezekre az országokra az elektronikus útlevelek bevezetése kapcsán, a kitűzött határidő az ilyen útlevelek kiadásának megkezdésére pedig tegnap járt le.

Az elektronikus lapkával ellátott útlevelek biztonságosságáról azonban megoszlanak a vélemények. A félelmek szerint az ilyen útlevelek megfelelő eszközökkel akár nagyobb távolságról is olvashatók, az azokon tárolt személyes adatok érintés nélkül is ellophatók. Szakértők szerint akár adott személy elleni támadásra is felhasználhatók az így begyűjtött adatok, például egy megfelelően előkészített, RFID-olvasóval is ellátott bomba csak a célszemély közelében robbanhat fel.

Egyesek szerint az ilyen útlevelekre sokkal jobban kell vigyázni, mint a hagyományosokra. A védelem első lépése lehet az árnyékolás, ehhez vékony fém, például alufóliába kell csomagolni az ilyen útlevelet. Az Egyesült Államok kormánya visszautasítja ezeket a biztonsággal kapcsolatos félelmeket, szerintük a lapkák komoly védelemmel rendelkeznek, mely lehetetlenné teszi a jogosulatlan adatolvasást és a lapkákon tárolt adatok ellopását.

Elektronikus útlevél olvasó
Elektronikus útlevél olvasó

Lőttek a vízummentességnek

Az andorrai, Brunei-i vagy liechtensteini utazóknak vízumot kell váltaniuk a beutazáshoz, amennyiben útlevelüket október 26-án, vagy azt követően adták ki. Az Egyesült Államok ezen államok lakóinak csak rádiós azonosító lapkával ellátott e-útlevél használata esetén nyújt a továbbiakban vízummentességet, a kormány nyomása tehát továbbra is fennálll ezekkel az államokkal szemben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról