Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 30. 00:22

Mark Hurd lesz a Hewlett-Packard elnök-vezérigazgatója

HIRDETÉS

Mark Hurd
Mark Hurd
[HWSW] Nem egészen két hónappal Carly Fiorina távozása után a Hewlett-Packard megtalálta utódát: a vállalat új elnök-vezérigazgatója Mark Hurd lett. Az idén 48 éves Hurd korábban az NCR Corporationt vezette, irányítása alatt a cég szárnyra kapott, a forgalom emelkedni kezdett, a részvényárfolyam a háromszorosára nőtt.

Kicsoda Mark Hurd?

"Jó vezetői képességei miatt figyeltünk fel Markra, bizonyította, hogy képes jó csapatokat vezetni és a részvényeseknek értéket teremteni" -- mondta Patricia Dunn, a HP igazgatótanácsának elnöke. "Mindezeket az NCR talpraállításával bizonyította, amely bár kisebb a HP-nál, mégis bonyolult szervezet szerteágazó üzleti tevékenységekkel." A tavaly mintegy 6 milliárd dolláros forgalmat bonyolító NCR leginkább bankautomatákkal kapcsolatos tevékenységeiről ismert, de informatikai szolgáltatásokat is biztosít és az adattárházakkal kapcsolatos üzletága is jelentős.

Hurd 1980-ban került az NCR-hez és 2003-ban nevezték ki elnök-vezérigazgatóvá. Hurd korábban az adattárházakért felelős Teradata részleget vezette, jelentős sikerekkel. Irányítása alatt az NCR rendre várakozáson felüli eredményeket ért el, ez nem mondható el a HP korábbi vezetőjéről, Carly Fiorináról, akinek idején nem volt ritka a profit-figyelmeztetés. Mark Hurdnek azonban biztosan nehezebb dolga lesz újoncként a HP élén, mint közel 20 éves tapasztalattal az NCR első embereként. A HP közel tízszer nagyobb bevétellel rendelkezik korábbi munkaadójánál és olyan vetélytársai vannak, mint az IBM és a Dell.

Stratégiai kihívás

Hurd elmondta, hogy felkészült egy nagyobb vállalat vezetésére. "A HP a világ legnagyobb cégei közé tartozik, innovációban, kiemelkedő tehetségekben gazdag történelemmel, és termékeinek, szolgáltatásainak számos piacán jó kilátásokkal rendelkezik" -- mondta Hurd. Szakértők szerint Hurd irányítása alatt minden bizonnyal több vezetőségi változás is bekövetkezik, azonban ezek hatása legkorábban 12-18 hónap múlva várhatók.

"Ez egy stratégiai kihívás" -- mondta Chris Foster, a Technology Business Research elemzője. "A vállalatot a hardveres gyökerektől, a compaqos gyökerektől egy szoftveres, szolgáltatási céggé kell alakítani. A jövő nem a PC-ké vagy a szervereké. A cél, hogy olyan vállalattá alakuljanak, mint az IBM, ahol a szoftverek és a szolgáltatások jelentik a húzóerőt."

Elemzők biztosnak tartják, hogy Hurd nem fogja szétdarabolni a HP-t, hiszen épp egy olyan vállalattól érkezett, amely meglehetősen szerteágazó üzleti tevékenységet folytat. Azonban fontos megjegyezni, hogy az NCR-nek sosem voltak fogyasztói termékei, illetve a vállalat mind forgalmában, mind szervezeti méretében jóval kisebb volt a HP-nál. A tőzsde mindenesetre bizalmat szavazott a vezetőnek, szerződtetésének hírére a HP papírjainak árfolyama közel 10 százalékkal emelkedett. Mark Hurd péntektől vezeti a vállalatot.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 06:34

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.