Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 11. 12:48

Európának csökkentenie kell informatikai függőségét az Egyesült Államoktól

Henning Kagermann
Henning Kagermann
[News.com/HWSW] Elengedhetetlenül fontos hogy Európa felépítse saját informatikai iparát és csökkentse a függőségét az Egyesült Államoktól -- véli Henning Kagermann, az SAP szoftvergyártó elnök-vezérigazgatója, aki a CeBIT kiállítás ünnepélyes megnyitóján beszélt a megjelentekhez.

A legrangosabb európai informatikai szakvásár idén több mint 6200 kiállítót vonzott, amelyek közel 309 ezer négyzetméteren állítják ki újdonságaikat. Mind a kiállítók száma, mind a reprezentált országok száma bővült tavalyhoz képest, ez is mutatja az informatika növekedő fontosságát. A kiállítók több mint fele külföldi, ez még sosem fordult elő a CeBIT történetében.

Az IT-be fektetett pénzek Európán kívülre kerülnek

Kagermann szerint az informatikai ipar az, amely leginkább képes az innovációra és amely a legnagyobb hatással van más iparágakra. Európa számára a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az informatikai ipart egyértelműen az Egyesült Államok uralja, Németország bruttó nemzeti össztermékének például csupán 1,5 százalékát adja az IT-szektor. Ehhez jelentősen hozzájárul az SAP, amely az üzleti alkalmazások legnagyobb szállítója és tavalyi forgalma elérte a 7,5 milliárd eurót, nettó nyeresége pedig 1,3 milliárd eurót tett ki.

Kagermann rámutatott, hogy az Unióban elindított informatikai projektekre költött pénzek háromnegyede végül az Unión kívül köt ki, ami igen szomorú. "Ez nem lehet a jövő útja Európa számára" -- mondta az SAP vezére. A világgazdaság dinamikája is részben az Egyesült Államoknak kedvez. Kagermann egy, a McKinsey konzultációs vállalat által készített felmérésére hivatkozva elmondta, hogy amikor az USA-ban 1 dollárnyi értékteremtő képesség távozik az országból, 1,13 dollárnyi értékteremtő képesség jelenik meg a helyén. Ezzel szemben Németországban 1 euró távozása után csak 79 centnyi új GDP terem. "Az Egyesült Államokban a kis hozzáadott értéket termelő munkákat gyorsan felváltják a produktívabbak" -- mondta Kagermann.

Üzleti megoldások és beágyazott rendszerek

Európa fellendítése érdekében az Uniónak egy kifejezette informatikai befektetésekre koncentráló programra lenne szüksége, amely a következő generációs üzleti megoldásokra és a beágyazott alkalmazásokra fókuszálna -- véli az SAP vezetője. A vállalkozások egyre kevésbé a termékeik, sokkal inkább azok létrehozása, az üzleti folyamatok mentén fejlesztenek, ezért szerinte jelentős hangsúlyt kell fektetni a szolgáltatás-orientált vállalati szoftverekre.

"Nagyon hasonlóan az autóiparhoz, platformjaink lesznek, amelyek több modell alapjául szolgálnak. De a mi modelljeink annyira rugalmasak lesznek, hogy a felhasználó maga alakíthatja át nyitott sportkocsiját teherautóvá, a pillanatnyi igényei szerint" -- magyarázta Kagermann.

Kagermann szerint a jövőben az autóipari innovációk 80 százalékát az informatika adja, különféle beágyazott szoftverek formájában, amelyek forradalmasítani fogják a járművek működését. Ezt maguk az autógyártók állítják, legalábbis a német Spiegel magazin ilyen tartalmú cikkére hivatkozott beszédében Kagermann. Az SAP vezetője úgy véli, az európaiak, kiváltképp a németek jó helyzetben vannak, hogy magukhoz ragadják a vezető szerepet a beágyazott rendszerek területén, mivel már régóta megszokták hogy ilyen bonyolult rendszerekkel foglalkozzanak. "Megtanultuk kezelni a bonyolult helyzeteket, ez a mi erősségünk" -- mondta Kagermann.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról