Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 24. 08:56

Playa Vista: a jövő vezeték nélküli otthona

Ha valakinek Magyarországon otthon két számítógépe van és azok vezeték nélkül kapcsolódnak egymáshoz, esetleg az internetre, a tulajdonosuk joggal érezheti úgy, hogy vezeték nélküli otthonban él. Tőlünk nyugatabbra, az Egyesült Államokban azonban ennél jóval nagyobb szabású álmokat dédelgetnek és valósítanak meg.

[HWSW] Ha valakinek Magyarországon otthon két számítógépe van és azok vezeték nélkül kapcsolódnak egymáshoz, esetleg az internetre, a tulajdonosuk joggal érezheti úgy, hogy "vezeték nélküli otthonban" él. Tőlünk nyugatabbra, az Egyesült Államokban azonban ennél jóval nagyobb szabású álmokat dédelgetnek és valósítanak meg.

A jövő otthona a mában

A túlzsúfolt Los Angeles nyugati szélén, a Csendes-óceántól kevesebb mint egy mérföldre fekszik Playa Vista, ez a vadonatúj lakópark. Nem túlzás azt állítani, hogy aki ide költözik, az szinte a jövőbe költözik. Az Aviátor mozifilmből is ismert Howard Hughes korábbi repülőgépgyárának helyén felépített lakópark figyelemreméltó vonzereje többek között, hogy minden létező internetes és digitális média szolgáltatást nyújt azoknak, akik képesek megfizetni a lakások csillagászati árát. Az otthonokban előre telepített vezetékes és vezeték nélküli hálózat található, internet-telefon, digitális kábeltévé áll rendelkezésre.

"Amikor beköltözöl a Playa Vistába, otthon vár a saját hálózatod. Akár öt, nyolc vagy tíz számítógépet is ráköthetsz és vezeték nélküli elérésed is van az első naptól kezdve. Van digitális kábeltévé és szélessávú internet" -- mondta Derek Fraychineaud, az építés vezetője. "Más szavakkal élve megvan a digitális infrastruktúra." Természetesen a hálózat nem csak a lakásokban érhető el, hanem a Playa Vista szinte összes létesítményében, a könyvtárban, az iskolában és a közösségi házban is, no meg az összesen nyolc négyzetkilométernyi parkokban. A Playa Vista Wi-Fi hálózattal teljesen lefedett.

Ha valaki számára még újak ezek a technológiák, esetleg nehézséget okoz számára a beállítás, azoknak a Playa Vista 24 órás ügyletet működtet: a szakemberek gyorsan a helyszínre sietnek és megoldják a hálózati problémákat, segítenek a beállításokban, akár a frissen vásárolt notebookot is rákötik az internetre, vagy megmutatják, hogy kell használni az egyre népszerűbb merevlemezes videofelvevőket. A Playa Vista külön műszaki szakembereket alkalmaz erre a feladatra, akiknek nincs más dolga, mint a lakóknak segíteni.

Távirányítás az interneten át

A Playa Vistán levő a lakások berendezése az interneten keresztül teljesen távirányítható, így a munkahelyéről az otthonába induló lakó egy webböngészőn keresztül beállíthatja, hogy mire hazaér, a légkondicionáló hány fokosra hűtse a szobákat, melyik világítások legyenek bekapcsolva és milyen zene szóljon a hi-fi toronyból. A biztonsági rendszerek is kapcsolódnak a világhálóra, az elektronikus ajtózárak például emailben értesítik a tulajdonost, ha valaki babrált velük, esetleg be akart törni a lakásba. De természetesen az ajtók adott esetben akár távolról is kinyithatók.

Fikciónak tűnik, pedig valóság, mégpedig vonzó valóság. Playa Vista lakásai iránt óriási az érdeklődés, az első lakók az elmúlt év végén költözhettek be méregdrága otthonaikba. Az elkövetkező hét év során 6 ezer lakás épül majd a lakóparkban, az építők természetesen a jövendőbeli tulajdonosok megrendelései alapján alakítják ki a lakások belső terét. A 6 ezer lakásra eddig 36 ezer vásárlási igény érkezett annak ellenére, hogy az árak elhelyezkedéstől és mérettől függően 400 ezer dollár, azaz 76 millió forint körül indulnak, de meghaladhatják az 1,5 millió dollárt (~280 millió forintot) is. Egy kisebbfajta időutazásért nem is rossz ár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról