Szerző: hzsolt

2005. március 21. 15:32

Április elején hirdetnek ítéletet az Ericsson hálózatát feltörő magyar cracker ügyében

A múlt héten kezdődött az Ericsson számítógépes hálózatát feltörő és onnan adatokat eltulajdonító magyar cracker pere, amely -- magyar szemmel nézve legalábbis -- szokatlanul gyorsan véget érhet. A svéd Svenska Dagbladet napilap szombati száma az állami hírügynökség jelentésére hivatkozva azt közölte, hogy április 4-én már ítéletet hirdet a bíróság. A tárgyalás szigorú biztonsági intézkedések mellett, zárt ajtók mögött zajlik.

[HWSW] A múlt héten kezdődött az Ericsson számítógépes hálózatát feltörő és onnan adatokat eltulajdonító magyar cracker pere, amely -- magyar szemmel nézve legalábbis -- szokatlanul gyorsan véget érhet. A svéd Svenska Dagbladet napilap szombati száma az állami hírügynökség jelentésére hivatkozva azt közölte, hogy április 4-én már ítéletet hirdet a bíróság. A tárgyalás szigorú biztonsági intézkedések mellett, zárt ajtók mögött zajlik.

Csupán munkát keresett

A vizsgálat iratainak a kétharmada titkos, a maradék 3 ezer oldalnyi irathalmazból egy fiatal számítógépfantaszta képe kerekedik ki, akit a vállalati titkokról és a biztonságról alkotott naív felfogása vezetett bűncselekménye elkövetéséhez. A 26 éves magyar férfi állítása szerint csupán rá akart világítani az Ericsson biztonságának kínos hiányosságaira, aminek elismeréseként alkalmazást remélt a vállalatnál. A főügyész szerint arra nincs bizonyíték, hogy a vállalat számítógépes hálózatából eltulajdonított információt a cracker tovább is adta volna.

A Svenska Dagbladet szerint a 26 éves magyar fiatal a Budapesthez közeli otthonából egy nyilvános ftp-szerveren keresztül hatolt (tört) be az Ericsson Mobile Platform, az Ericssons Microwave System és a Sony Ericsson Mobile Communications a számítógéprendszereibe. A tavaly októberben letartóztatott férfi a kihallgatások során bevallotta, hogy már a 2002-ben történt kémkedési gy előtt bent járt az vállalat számítógépeiben.

Amint az ismert, 2002-ben ukrán crackerek törték fel a svéd távközlési vállalat rendszerét és az onnan eltulajdonított információkkal zsarolták a céget. A magyar férfi állítása szerint azt tapasztalta, hogy a nagy port felvert leleplezést követően a biztonság továbbra is hiányos maradt.

Timo Gelb, Mr. Yellow és Ted Gren

A nagy mennyiségű vállalati titok letöltése után a magyar férfi Timo Gelb, Mr. Yellow és Ted Gren álnéven hirdetetni kezdett az interneten, olyan személyekkel keresett kapcsolatot, akiket érdekelhet a birokába jutott információ. A vizsgálat nyilvánosságra hozott részében szereplő egyik jelentés szerint a 26 éves tavaly februárban hosszas időn keresztül levelezett magukat "Ericsson számítógép-szakembereknek" kiadó személyekkel.

A Svenska Dagbladet szerint a "svéd titkosrendőrséggel együttműködő személyek" Bécsben találkoztak a 26 évessel, aki abban a hiszemben, hogy Ericsson-alkalmazottakkal tárgyal, bizalmas céges információkat tartalmazó CD-ket mutatott nekik. A tárgyalás közben osztrák rendőrök jelentek meg, és elvezették a crackert, vallomása szerin bántalmazták és arról faggatták, hogy "hova rejtette a kábítószert". Miután az osztrákok kiengedték, a férfi ott folytatta a crackertevékenységét, ahol korábban abbahagyta. Rövidesen igazi Ericsson-képviselőkkel vette fel a kapcsolatot, akik 2004 október 4-én Malmö repülőterén a titkosrendőrséggel együtt csapdába csalták.

A magyar férfi ellen számítógépes bűncselekmény és ipari kémkedés miatt emeltek vádat, az ipari kémkedést súlyosnak, nemzeti érdekekre különlegesen veszélyesnek ítélte meg a főügyész. A számítógépes betörésért 6 év, az ipari kémkedésért további 2 év a kiszabható börtönbüntetés. A cracker ügyvédje az előzetes letartóztatásban levő vádlott azonnali szabadlábra helyezését követelte a bíróságtól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról