Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 10. 11:48

Sun-Dell szövetség a szerverpiacon?

[News.com/HWSW] A Sanford C. Bernstein elemzője, Toni Sacconaghi tegnapi jelentésében felvetette annak lehetőségét, hogy a Dell együttműködjön a Sunnal az x86 processzorra (Intel Xeon, AMD Opteron) épülő szerverek piacán. A szövetség lehetőséget teremtene a Dell számára, hogy növelje eladásait a linuxos szegmensben, a Sun pedig sikerre vihetné a Solaris x86-os verzióját.

[News.com/HWSW] A Sanford C. Bernstein elemzője, Toni Sacconaghi tegnapi jelentésében felvetette annak lehetőségét, hogy a Dell együttműködjön a Sunnal az x86 processzorra (Intel Xeon, AMD Opteron) épülő szerverek piacán. A szövetség lehetőséget teremtene a Dell számára, hogy növelje eladásait a linuxos szegmensben, a Sun pedig sikerre vihetné a Solaris x86-os verzióját.

"Amennyire valószínűtlennek hangzik a Dell és a Sun szövetsége, annyira hasznos lehet" -- írja Sacconaghi. A megállapodás hasonlítana ahhoz, amelyet a Dell és az EMC kötött tárolóeszközök forgalmazásáról. A Dell a saját neve alatt forgalmazza az EMC felső kategóriás tárolórendszereit. A Sunnak jelenleg a Fujitsuval van egy hasonló szerződése, amely a Unix-szerverekre érvényes. Ennek keretén belül a két cég közösen fejleszt rendszereket, illetve a jövőben átvesznek egymástól és saját nevük alatt értékesítenek kiszolgálókat.

Már nem ellenfelek

Sacconaghi szerint ma már a két vállalat nem közvetlen piaci ellenfelek, mivel a Sun befejezte Intel-alapú szervereinek gyártását és értékesítését, helyüket az AMD Opteronra épülő rendszerek vették át. Az elemző úgy véli, a szövetség eredményeképp a két vállalat eredményesebben versenyezhetne az IBM és a HP szervereivel, az alsóbb és közepes árkategóriában az olcsó Dell gépek, a felsőbb kategóriában pedig a Sun saját fejlesztésű, Opteron-alapú kiszolgálói szoríthatnák meg a konkurenciát.

A Sanford C. Bernstein szakértője rámutatott, hogy a Dell számára kulcsfontosságú a növekedés fenntartása a vállalati eladások területén, amelyhez nélkülözhetetlen az erős szerver-termékvonal. A Dellnél a vállalati eladások kétharmadát a szerverek adják és nagyrészt ezek mentén rendeződnek a tárolóeszköz-eladások is. A Sun számára azért fontos az x86 szerverpiac, mert a vállalat számára hagyományus RISC/Unix szegmens évek óta csökken és ezen belül a vállalat részesedése is apad, elsősorban az IBM előretörése miatt. Így a vállalat növekedése egyre inkább az x86-szegmensen áll vagy bukik. a Sun az x86-szerverek piacán most még jelentéktelen szereplő, a cég nincs a tíz legnagyobb szállító közt, miközben a Dell a HP mögött a második.

Nem kizárható

Sacconaghi sietett leszögezni, hogy közel sem biztos hogy a vállalatok vezetői jóváhagynának egy ilyen együttműködést, azonban -- emlékeztet az elemző -- még a Sun és a Microsoft is félretették az ellentéteiket és szövetséget kötöttek, ami azt bizonyítja, hogy egy ilyen megállapodás közel sem kizárható.

Az informatikai ipar villámgyorsan konszolidálódik, szinte nem telik el hét jelentős akvizíciós bejelentés nélkül, de ez közel sem jelenti azt, hogy a Sun és a Dell egyezsége könnyen kivitelezhető lenne, mivel a két vállalat között elég sok különbség van, bár annak idején a Dell és az EMC között is voltak ellentétek.

A Dellnél meglehetősen hűvősen fogadták Sacconaghi spekulációját. "A sikerünk az x86 piacon a vevőinkre való odafigyelésnek köszönhető. A vevőink pedig egyre inkább x86-on futó Windowst és Linuxot szeretnének" -- mondta Bruce Anderson szóvivő. A Sun az AMD Opteron processzorok egyik legnagyobb támogatója, míg a Dell kizárólag Intel-alapú konfigurációkat kínál. A Sun nem kommentálta a hírt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról