Szerző: Ady Krisztián

2005. március 8. 15:15

Őszre érhet meg a 3G Budapest belvárosában

A köztes, két és fél generációs EDGE adatáviteli hálózat országos méretűre bővítésével együtt a T-mobile Magyarország Rt. nyilvánosságra hozta, hogy akár már 2005 második félévében, azaz jóval az eredetileg kitűzött 2006. január elsejei időpont előtt megkezdheti harmadik generációs kereskedelmi szolgáltatását. A szolgáltatás első körben Budapest belvárosában lesz elérhető.

HIRDETÉS

[HWSW] A köztes, "két és fél" generációs EDGE adatáviteli hálózat országos méretűre bővítésével együtt a T-mobile Magyarország Rt. nyilvánosságra hozta, hogy akár már 2005 második félévében, azaz jóval az eredetileg kitűzött 2006. január elsejei időpont előtt megkezdheti harmadik generációs kereskedelmi szolgáltatását. A szolgáltatás első körben Budapest belvárosában lesz elérhető.

3G tesztüzem

A T-Mobile Magyarország nettó 17 milliárd forintot fizet az államnak a harmadik generációs hálózatnak megfelelő frekvenciacsomagért, melyről tavaly december 8-án írták alá a szerződést. A T-Mobile és a Pannon GSM már ekkor jelezte, hogy a szerződésben szereplő határidő lejárta előtt, még 2005-ben várható a 3G-s kereskedelmi szolgáltatások bevezetése.

Az események ezt követően jelentősen felgyorsultak: a T-Mobile február elején hozta nyilvánosságra, hogy az Ericsson Magyarországot választotta ki a harmadik generációs alaphálózat eszközeinek beszállítójaként, ezt a hálózatot alig néhány héttel a szerződés megkötését követően Budapesten már üzembe is helyezték. Ezt követően megkezdődhetett az év végére legalább Budapest belvárosára kiterjedő kereskedelmi 3G szolgáltatás elindításához szükséges tesztüzem.

Szélessáv

A T-Mobile Magyarország harmadik generációs rendszerén elsőként a videotelefonálással, a szélessávú internetszolgáltatással és a videoletöltéssel kapcsolatos tesztüzemek zajlanak. A már üzemelő GSM rendszerekhez integrált harmadik generációs WCDMA hálózatok révén az ügyfelek minden eddig ismert szolgáltatást elérhetnek majd, azonban esetenként jóval nagyobb, ADSL-elérésekhez közelítő sebességgel.

Az integrált mobilrendszerben az előfizetőknek arra alkalmas duál (GSM/UMTS) készülék használata esetén nem kell majd tudniuk, hogy egy-egy adott szolgáltatás milyen technológiai platformon valósul meg. A különböző rendszerek közötti váltás a mobilszolgáltatók nyilatkozatai szerint teljesen észrevétlen lesz, változás legfeljebb a sávszélességben lehetséges.

Átjárható hálózatok

Így például ha egy szolgáltatás a GSM és UMTS révén is elérhető, akkor az állandó elérhetőség érdekében akár kapcsolat közben is lehetőség lesz a hozzáférési technológiák közötti váltásra. Amennyiben az előfizető internetezés közben kisétál az UMTS lefedettséggel rendelkező körzetből, a kapcsolat megszakadása nélkül a szintén szélessávú adatátvitelt biztosító EDGE, vagy GPRS kapcsolaton keresztül folytatódhat az adatátvitel anélkül, hogy ebből az előfizető bármit észrevenne.


A Nokia mindentudó 3G-s okostelefonja

Tovább gyorsulva

A T-Mobile eközben Németországban már a harmadik generáció továbbfejlesztését, a HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) technológiát teszteli. A berlini tesztek során az utasok például utazási információkat hívhattak le az internetről, vagy Berlinben utazgatva videofilmeket nézhettek egy olyan gépkocsiban, ahol HSDPA-kártyával felszerelt notebookot helyeztek el.

A gépkocsi és az adó közötti mobil adatátvitel során a harmadik generációs WCDMA kapcsolat által biztosítottnál jóval nagyobb, másodpercenként több mint egy megabit sávszélességet sikerült elérni. Ez azt jelenti, hogy az utazók számára hamarosan akár már DSL-sebességű internetelérés is nyújtható lesz, akár menet közben is.

A HSDPA a WCDMA, a mobilkommunikáció harmadik generációjának továbbfejlesztett változata. A technológia elérhetővé tétele érdekében a T-Mobile az UMTS/WCDMA bázisállomásokat speciális szoftver elemekkel egészítette ki.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 06:38

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.