:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 16. 10:55

Élete végéig börtönben ülhet a WorldCom korábbi vezetője

Bernard Ebbers
Bernard Ebbers
[WSJ/HWSW] Az ellene felhozott összes vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék Bernard Ebberst, a WorldCom egykori elnök-vezérigazgatóját, akinek irányítása alatt a vállalat az amerikai történelem legnagyobb könyvelési csalását követte el. Barbara Jones bírónő várhatóan júniusban hirdeti ki az ítéletet, Ebbers a legrosszabb esetben akár 85 év börtönbüntetést is kaphat, vagyis a 63 éves egykori vállalatvezető hátralevő életét végig börtönben töltheti.

Győzelem a fehérgalléros bűnözés ellen

A tárgyalás résztvevői szerint a WorldCom korábbi elnök-vezérigazgatója nyugodtan hallgatta végig, hogy az esküdtszék a felhozott kilenc vádpont mindegyikében bűnösnek mondja ki. Megfigyelők szerint Ebbers arca sápadt, fáradt volt. Az esküdtszék kivonulása után Ebbers a feleségéhez és lányához lépett, akik mindketten sírtak, végül a családjával együtt távozott a bíróságról. A máskor szókimondó vezető a tárgyalás során most először nem nyilatkozott a sajtónak.

Alberto Gonzales, az Egyesült Államok főügyésze szerint az ügy jelentős győzelem a kormányzat számára, amely minden eszközzel megpróbál fellépni a "fehérgalléros" bűnözők ellen, legyen szó akár a legmagasabb szintű vállalatvezetőkről. "A mai ítélet győzelem a jogrendszerünk és annak alkalmazása számára" -- mondta Gonzales. "Elégedettek vagyunk azzal, ahogy az esküdtszék látta az ügyet, hogy a WorldComnál a középvezetők és a felsővezetők egyaránt részesei voltak a csalásnak." A távközlési cégről 2002-ben derült ki, hogy összesen 11 milliárd dollárral kozmetikázta könyvelését.

Reid Weingarten, Ebbers ügyvédje szerint ő és védence egyaránt "rendkívül csalódottak" az ítélet miatt és minden bizonnyal fellebbezni fognak. "A harc továbbfolytatódik" -- mondta az ügyvéd, aki szerint egész más lett volna az ügy kimenetele akkor, ha a kormányzat védettséget adott volna három WorldCom-alkalmazottnak, akik megerősítették volna Ebbers állítását, amely szerint nem volt tudatában annak, valójában mi is folyt a WorldComnál.

Bizonyíték nélkül

Az ügyészek úgy tudták megnyerni a pert, hogy valójában semmiféle írásos bizonyíték nem állt rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy Ebbers részt vett volna a könyvelési csalásban vagy utasítást adott volna rá. A győzelem kulcsát Ebbers korábbi helyettese, Scott Sullivan pénzügyi igazgató tavalyi vallomása jelentette, aki a büntetése enyhítése érdekében együttműködött a hatóságokkal és részletesen leírta, mi történt a WorldComnál.

A tárgyalások során Sullivan hitelességét súlyosan aláásta, amikor beismerte, hogy nem egy esetben hazudott barátainak, munkatársainak, illetve az amerikai kormánynak. Azonban a "sztárkönyvelő" állta a sarat és egyetlen kérdés alól sem húzta ki magát -- beavatta a bíróságot a 11 milliárdos könyvelési csalás részleteibe, valamint abba, hogy mikor és hogyan próbálta Ebbers tudomására hozni a dolgot. A védelem ekkor Ebberst ültette a tanúk padjára és nem meglepő módon a két vezető teljesen másképp írta le, mi is történt a WorldComnál.

A WorldCom egykori elnök-vezérigazgatója a kérdések kereszttüzében folyamatosan arra hivatkozott, hogy nem rendelkezik pénzügyi ismeretekkel, így nem is tudhatta hogy szabálytalanságok zajlanak a cégénél. Ebbers azonban a vallomás vége felé egyre többször tért ki a kérdések elől, ami nem vetett jó fényt rá, ráadásul ez a vallomása elterelte a figyelmet azokról a későbbi vallomásokról, amelyek Ebbersnek kedveztek.

Egykor partnerek, most ellenfelek

A tárgyalás élét az adta, hogy Ebbers és Sullivan itt nem partnerekként, hanem ellenfelekként álltak egymással szemben. Az ügyészek és ügyvédek nem kímélték a vezetők magánéletét sem, Ebbers védői folyamatosan próbálkoztak Sullivan lejáratásával, hazugnak és csalónak állítva be őt. A vád eközben minden igyekezetével azon volt, hogy Ebberst egy hatalmas és szigorú vezetőként állítsák be.

Bernard Ebberst és Scott Sullivant a 90-es évek végén, a WorldCom virágzása idején gyakran emlegették az amerikai üzleti élet nyerő párosaként. Irányításuk alatt vált a WorldCom egy közepes méretű távközlési vállalatból az internetes robbanás ikonjává. A WorldCom piaci értéke 1999-ben a 180 milliárd dollárt is meghaladta, azonban az internetes lufi kipukkanása után a vállalat mélyrepülésbe ment át, fúziós tervei sorra csődöt mondottak.

2002-ben, miután fény derült a könyvelési csalásra, a cég csődbe ment. Ezután alkalmazottak tízezreit bocsátották el, miközben befektetők tucatjai maradtak pénzük nélkül. A vállalat azóta az egykori Compaq-vezér, Michael Capellas irányítása alatt, MCI néven éledt újjá és a napokban 6,75 milliárd dollárért vásárolta fel a Verizon Communications.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.