Szerző: hzsolt

2005. március 8. 15:32

Vádat emeltek az Ericsson számítógépes rendszerét feltörő magyar cracker ellen

A svédországi Stockholmban ma emeltek vádat az Expressen svéd napilap által csak 26 éves számítógépzseninek nevezett magyar férfi ellen. Az illetőt 2004. október 4-én tartóztatta le a svéd titkosrendőrség az Ericcson ellen elkövetett súlyos ipari kémkedés alapos gyanújával. Azóta előzetes letartóztatásban van.

[HWSW] A svédországi Stockholmban ma emeltek vádat az Expressen svéd napilap által csak "26 éves számítógépzseninek" nevezett magyar férfi ellen. Az illetőt 2004. október 4-én tartóztatta le a svéd titkosrendőrség az Ericcson ellen elkövetett súlyos ipari kémkedés alapos gyanújával. Azóta előzetes letartóztatásban van.

A 26 éves férfi 2002. július és 2004. július között titkos adatokat szerzett meg az Ericcsontól, amelyek ha illetéktelen kezekbe jutnak, súlyos kárt okozhattak volna. A férfi a Budapesttől északra fekvő vidéki városban levő lakásából hatolt be az Ericsson belső számítógépes hálózatába, ahonnan a vállalat érdekeit és Svédország védelmét, biztonságát fenyegető titkos dokumentumokat nyitott meg és mentett el. Az információkat később magának az Ericssonnak kínálta fel visszavásárlásra.

Adatokat lopott

Az Ericsson és a svéd titkosendőrség megneszelte a dolgot és egy átfogó titkos "hadműveletet" indított, hogy a svéd vállalatokat és az életbevágó védelmi rendszereket fenyegető crackert azonosítsák és elfogják. Nem állították meg azonnal, hanem hagyták, hogy folytassa tevékenységét, míg végül sikerült azonosítani. A férfit egy üzleti ajánlat színlelésével Svédországba csalták és ott fogták el.

A kivizsgálás a legnagyobb titoktartás mellett folyt. Az Expressen kutatásai szerint a 26 éves cracker tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte és informatikai tanácsadóként dolgozott. "Tudomásunk szerint a magyar férfi nem közismert és nem tartozik bűnöző körökhöz. Egyszerű ember, aki saját bevallása szerint csupán munkát akart szerezni az Ericsonnál" -- nyilatkozott Tomas Lindstrand főügyész.

Az Ericsson információs igazgatója, Henry Sténson szerint elég kényelmetlen, hogy ilyesmi megtörténhet, ugyanakkor jó, hogy időben rájöttek és meg tudták állítani crackert, mielőtt nagyobb kárt tehetett volna.

Nemzeti érdekekre különlegesen veszélyes

A vádirat szerint a magyar férfit azzal gyanúsítják, hogy behatolt a svéd Ericsson óriásvállalat Ulan Bator-i, Los Angeles-i és lundi (Svédország) adatbázisaiba, ahonnan ellopta az Ericsson mobiltelefon- és rádió-rendszerének forráskódjait. Ezenkívül azzal gyanúsítják, hogy az interneten eladásra kínálta a törvénytelenül megszerzett anyagot.

A bűncselekményért a maximálisan kiszabható büntetés 6 év börtön. A titkos adatok illetéktelen használatáért újabb két évet lehet kiszabni. Az ipari kémkedést súlyosnak, nemzeti érdekekre különlegesen veszélyesnek ítélte meg a főügyész. A vizsgálat anyagának nagyrésze egyelőre titkos. A magyar férfi ellen indított per első tárgyalása március 15-én lesz Stockholmban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról