Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 7. 09:40

Először áll külföldi vezető a Sony élére

Howard Stringer
Howard Stringer
[News.com/WSJ] A Sony igazgatótanácsa vasárnap egyhangúlag a walesi születésű amerikai Howard Stringert választotta a vállalat elnök-vezérigazgatójává, ezzel a történelem során most először vezeti a japán céget egy külföldi. Stringer korábban a Sony amerikai részlegét irányította.

Az első külföldi a Sony élén

Noboyuki Idei, a Sony korábbi elnök-vezérigazgatója lemondott a tisztségéről, ugyanígy tett Kunitake Ando, a vállalat elnöke is. A továbbiakban mindketten tanácsadóként segítik a Sonyt, mivel igazgatótanácsi tagságuktól is megváltak. Ken Kutaragi, a PlayStation atyja, a játékokért felelős részleg vezetője szintén lemondott igazgatótanácsi tagságáról, azonban továbbra is a vállalatnál marad. Igazgatótanácsi tagok egész sora mondott le vasárnap, Ideit, Kutaragit és Andót is beleértve összesen nyolcan.

Andót és Kutaragit korábban egyértelműen az elnök-vezérigazgatói poszt legnagyobb várományosai között emlegették. Stringer kinevezése igen nagy meglepetést jelent, hiszen a Sonyt 59 éves története során eddig kizárólag japánok vezették és a felsővezetés is szinte teljesen japán nemzetiségűekből állt. Stringer egyáltalán nem beszél japánul, de nincs is rá szüksége -- a Sony vezetői egész jól tudnak angolul.

A 63 éves Stringer a Sony amerikai részlegének "helyrepofozásával" alapozta meg a hírnevét. Irányítása alatt a divíziónál jelentős átszervezések történtek, alkalmazottak százait bocsátották el, a pénzügyi mutatók pedig szárnyra kaptak, főleg az olyan sikerek után, mint a Pókember mozifilmek, amelyek a kapcsolódó DVD-kkel, ajándéktárgyakkal együtt több milliárd dollárt hoztak a cég konyhájára. Stringer ötlete nyomán a Sony tavaly 5 milliárd dollárért felvásárolta a Metro Goldwyn-Mayer filmstúdiót, a Sony Music Entertainment lemezkiadó pedig egyesült a BMG-vel.

A cél: hatékonyság

Az amerikai sikerek példájából okulva Stringer legfontosabb feladata a vállalati hatékonyság növelése lesz. Az egykor az elektronikai piac korlátlan urának számító Sonyt az utóbbi időben egyre inkább szorongatják a dél-koreai (Samsung, LG) és kínai vetélytársak. A vállalat elektronikai részlege igen gyatrán teljesít, tavaly ugyan a bevétel több mint 60 százalékát ez termelte ki, de üzemi szinten veszteséges volt.

Stringertől a vállalat azt várja, hogy szorosabbra húzza a kötelékeket az elektronikai és a szórakoztató (mozi, zene) részlegek között. Mivel a Sony mindkét szegmensben igen erős, minden lehetősége megvan arra, hogy olyan készülékeket készítsen, amelyekhez színvonalas tartalom érhető el, mégpedig nagy mennyiségben. Ez a folyamat a korábbi vezetés alatt nem tudott megvalósulni, talán azért, mert a Sony eddigi irányítói kivétel nélkül mérnökemberek voltak, akik a filmek és zenék helyett sokkal inkább a különféle készülékekben látták a cég sikerének kulcsát.

"Tartalom nélkül a készülékek csupán ócskavasak" -- mondta Stringer egy korábbi interjúban. Stringernek nincs műszaki képzettsége, riporterként kezdte a pályafutását és közel 30 éven át dolgozott a CBS News tévétársaságnál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról