:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. március 11. 10:00

Ingyenes vírusvédelem mobiltelefonokra

A vírusellenes megoldásokat fejlesztő Kaspersky Lab hamarosan okostelefonok védelmére szolgáló alkalmazással jelentkezik. A Kaspersky Anti-Virus for Symbian OS szoftver a legnépszerűbb mobiltelefonos operációs rendszert, a Symbian operációs rendszert futtató készülékek védelmére szolgál.

[HWSW] A vírusellenes megoldásokat fejlesztő Kaspersky Lab hamarosan okostelefonok védelmére szolgáló alkalmazással jelentkezik. A "Kaspersky Anti-Virus for Symbian OS" szoftver a legnépszerűbb mobiltelefonos operációs rendszert, a Symbian operációs rendszert futtató készülékek védelmére szolgál.

Egyelőre kevés vírus, de sok lehet

Egyelőre kevés mobiltelefonos vírusról tudni, de amelyekről eddig hírek láttak napvilágot, azok többségükben a Symbian OS-t futtató készülékeket fertőzték meg. A Kaspersky arra számít, hogy a jövőben növekedni fog a mobilvírusok száma, ezért mindenképp szükség van egy olyan vírusirtóra, amely megvédi ezeket a készülékeket. A Symbian operációs rendszer köré számos gyártó épít mobiltelefonokat, többek közt a Nokia, a Motorola, a Siemens, a Sony Ericsson, a Panasonic, a Benq, az Arima, a Sanyo, a Sendo, a Fujitsu, a Mitsubishi és az LG is.

A vírusok terjedésükhöz elsősorban az egyre elterjedtebb vezeték nélküli technológiát, a ma már szinte minden telefonban megtalálható Bluetooth-t használják fel, de a napokban megjelent CommWarrior már multimédiás üzenetekben (MMS) is továbbküldi magát. Ennek a féregnek a kellemetlen tulajdonsága, hogy nem csak fertőz, hanem az elküldött MMS-ek százai miatt a telefonszámlát is felduzzasztja. A jelenleg ismert mobil vírusok közös tulajdonsága, hogy feltelepülésükhöz és fertőzésükhöz a felhasználó jóváhagyása szükséges, így terjedésük leginkább az emberi figyelmetlenségnek vagy az információhiánynak tudható be.

A bétatesztelőknek ingyen jár a végleges változat

Ha valakinek a készülékét mégis megfertőzte egy mobil vírus, annak jöhet jól a "Kaspersky Anti-Virus for Symbian OS", amely jelenleg bétaváltozatban tölthető le a vállalat weboldaláról. A szoftver folyamatosan figyeli a telefonon futó programokat kártékony kódok után kutatva, illetve a felhasználó kérésére a készüléken található összes állományt is le tudja ellenőrizni. A vírusinformációs adatbázis WAP-on keresztül frissíthető.

A Kaspersky mobiltelefonos víruskeresője a Symbian OS 6.1 és 7.0 változatait futtató készülékeket védi a kártevőktől. A jelenleg piacon levő, Symbian-alapú mobiltelefonok szinte kivétel nélkül ezekre a változatokra épülnek. Az operációs rendszerből nemrég került piacra a legújabb, 9.0 verzió, ezen azonban a víruskereső -- ki tudja miért -- nem működőképes. A Symbian szoftvert futtató mobiltelefonok listája a rajtuk levő operációs rendszer verziószámával együtt itt olvasható.

Azok a felhasználók, akik letöltik a víruskereső bétaváltozatát és a tesztidőszak ideje alatt eljuttatják visszajelzéseiket a Kasperskyhez, automatikusan jogosultak a termék végleges változatára, valamint egy évig megkapják az összes frissítéset a szoftverhez és a vírusadatbázishoz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.