:

Szerző: Bizó Dániel

2004. április 7. 17:06

A Microsoft nyomására új nevet kap a Lindows

Michael Robertson
Michael Robertson
Michael Robertson, a Lindows.com elnök-vezérigazgatója közleményben tudatta, hogy vállalata Linux-alapú asztali operációs rendszere, a LindowsOS az Egyesült Államok kivételével új névvel fog ezentúl forgalmazásra kerülni. Az új nemzetközi elnevezésről még nem döntöttek a cég vezetői, azt várhatóan április 14-én hozzák nyilvánosságra.

Robertson elmondása alapján a döntés a Microsoft világszerte 8 országban indított jogi támadásának következménye. A Lindows.com, kis cég révén, nem képes finanszírozni a jogi védelem költségeit, ezért globális működésének biztosításához muszáj kerülnie az állandó pereskedést. Az Egyesült Államokban a bíróság már korábban elutasította a Microsoft azon kérelmét, hogy tagadja meg a Lindows megnevezés használati jogát, mivel az sérti a cég Windows márkanévhez fűződő jogait és megtéveszti a vásárlókat.

Az igazgató véleménye szerint a világ legnagyobb szoftvervállalata azért támadja ilyen hevességgel a Lindowst, mivel az az asztali operációs rendszerek terén birtokolt monopóliumát kezdi ki. Ez, teszi hozzá, azért érinti rendkívül érzékenyen a Microsoftot, mert szoftverpiaci stratégiájának központ eleme az asztali Windows, és eddigi története során annak dominanciáját kihasználva győzte le, tette tönkre ellenfeleit.

Robertson hangott adott azon reményének, mely szerint a jövőben újból használhatják majd a Lindows márkanevet. A kedvező, jogerős bírósági ítélet azonban a jogi procedúrák és a Microsoft halogató taktikája következtében legkorábban körülbelül 2 év múlva lehet esedékes. A Lindows név használata mellett a cég szeretné elérni, hogy a "windowst" ne lehessen bejegyzett védjegyként alkalmazni, ahogyan sok más, általános szót sem.

Robertson állítása szerint az új név kiválasztása és az átállás nem kevés nehézséget fog okozni, rengeteg időt és pénzt emésztve fel. A megfelelő termékfejlesztési tervvel és működéssel azonban nem összeegyeztethető az a fokú bizonytalanság, amit a Microsoft jogi offenzívája okoz, ezért ez a lépés bár kényszerű, de egyúttal elkerülhetetlenül szükséges és fontos is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.