:

Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 13. 13:34

Két új processzor fejlesztését törölte a Sun Microsystems

A Sun Microsystems a költségek csökkentése érdekében leállította két készülő mikroprocesszorának a fejlesztését. A vállalat képviselője a múlt hét végén számolt be arról, hogy a cég törölte a Millennium és a Gemini projekteket. A nyereségessé válás érdekében meg kell hoznunk néhány nehéz döntést -- mondta a Sun szóvivője.

A Sun Microsystems a költségek csökkentése érdekében leállította két készülő mikroprocesszorának a fejlesztését. A vállalat képviselője a múlt hét végén számolt be arról, hogy a cég törölte a "Millennium" és a "Gemini" projekteket. "A nyereségessé válás érdekében meg kell hoznunk néhány nehéz döntést" -- mondta a Sun szóvivője.

A "Millennium" kódnév az UltraSPARC V processzort takarja, amelynek a többször is jelentősen módosított ütemterv szerint a jövő évben kellett volna megjelennie. A "Gemini" kódnévre keresztelt lapka egy elsősorban webszerverekbe szánt, két UltraSPARC IIi magot tartalmazó processzor. A Gemini fejlesztése a pletykák szerint már a projekt törlése előtt befejeződött, a chipnek még az idén piacra kellett volna kerülnie.

Természetesen a Sun a két törölt projekt ellenére sem marad új processzorok nélkül. Amint arról beszámoltunk, a vállalat idén tavasszal mutatta be UltraSPARC IV chipjét, amely két UltraSPARC III processzormagot tartalmaz. A tervek szerint a lapkának még az idén megjelenik a továbbfejlesztett, magasabb órajelű és nagyobb gyorsítótárat tartalmazó változata, amely az UltraSPARC IV+ nevet viseli.

A vállalat által nemrégiben elindított "throughput computing" kezdeményezés első gyümölcse az UltraSPARC IV, amely két párhuzamos utasításszál futtatására képes. A Sun a jövőben is a párhuamos programfuttatásra helyezi majd a hangsúlyt, hiszen ma már szinte sehol nem fordul elő, a szerverek világában pedig különösen ritka az az eset, hogy egy adott számítógépen egyszerre csak egy program fusson. A Sun célja, hogy a teljesítmény elsősorban több alkalmazás párhuzamos futtatása esetén legyen maximális.

A "throughput computing" felfogásra igen jellemző termék lesz a 2006-ben vagy 2007-ben megjelenő, Niagara kódnevű processzor, amely 8 magot tartalmaz. Mind a 8 mag egyszerre 4 programszál egyidejű futtatására lesz képes. A Niagarát a Sun elsősorban webes feladatok elvégzésére szánja és várhatóan webszerverekben és blade szerverekben találkozhatunk vele. Emellett izgalmasnak ígérkezik még a Rock kódnevű chip, amely részben a vállalat által 2002-ben felvásárolt Afara mérnökeinek munkája, ugyanakkor számos tekintetben hasonlít a Sun MAJC chipjére is. A Rockot is több programszál párhuzamos futtatására optimalizálja a Sun.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.