Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 26. 12:01

Szabadalmat sértenek a 120 MHz-nél gyorsabb processzorok?

[CNET] A félvezető alkatrészeket tervező Patriot Scientific bejelentette, hogy 150 jelentős elektronikai gyártónak küldte el levelét, amelyben leírja, hogy azok valószínűleg szabadalmat sértenek. A kaliforniai San Diegóban székelő vállalat állítása szerint az 5809336 számú, Nagy teljesítményű, változtatható órajelű mikroprocesszor című szabadalom alapján jogdíj szedésére jogosult azon cégektől, amelyek termékeiben 120 MHz-nél magasabb órajelű processzorok találhatók, vagy amelyek ilyen processzort gyártanak.

[CNET] A félvezető alkatrészeket tervező Patriot Scientific bejelentette, hogy 150 jelentős elektronikai gyártónak küldte el levelét, amelyben leírja, hogy azok valószínűleg szabadalmat sértenek. A kaliforniai San Diegóban székelő vállalat állítása szerint az 5809336 számú, "Nagy teljesítményű, változtatható órajelű mikroprocesszor" című szabadalom alapján jogdíj szedésére jogosult azon cégektől, amelyek termékeiben 120 MHz-nél magasabb órajelű processzorok találhatók, vagy amelyek ilyen processzort gyártanak.

A Patriot Scientific nem nevezte meg azokat a vállalatokat, amelyeknek elküldte a levelét, azonban a cég képviselője közölte, hogy "a világ legnagyobb elektronikai gyártóiról" van szó. A Patriot Scientific becslése szerint világszerte mintegy 150 milliárd dollár értékű chip került forgalomba, amelyek sérthetik a vállalat szabadalmát.

A vállalat jelenleg is szabadalombitorlási perben áll az Intellel és öt japán elektronikai nagyvállalattal. Az Intel közölte, hogy termékei nem sértik a Patriot Scientific szabadalmát. Az egykoron jobb napokat is látott Patriot Scientificnek jelenleg 8 alkalmazottja van, a cég a legutóbbi negyedévben 3384 dollár forgalom mellett 976 ezer dollár nettó veszteséget könyvelt el. A vállalatnak legjobb időszakában 32 dolgozója volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról