Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 30. 14:51

Házkutatási parancs nélkül is vizsgálhatják a szoftverek eredetiségét a rendőrök

Tegnap megjelent, Szoftverrendőrnek adta ki magát a csaló című hírünkre reagálva Tőzsér Zoltán, a Tőzsér és Máriás Szoftver Iroda Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az ismertetett csalási módszer nem újkeletű, már korábban is előfordult hasonló esemény.

Tegnap megjelent, "Szoftverrendőrnek adta ki magát a csaló" című hírünkre reagálva Tőzsér Zoltán, a Tőzsér és Máriás Szoftver Iroda Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az ismertetett csalási módszer nem újkeletű, már korábban is előfordult hasonló esemény.

A hírben szerepelt, hogy a rendőrség csak házkutatási parancs birtokában mehet be egy irodába annak érdekében, hogy a számítógépekre telepített szoftvereket vizsgálja. Tőzsér felhívta a figyelmünket arra, hogy bizonyos esetekben házkutatási parancs nélkül is lehet eljárást folytatni.

"A nyomozás elrendelése előtt halaszthatatlan nyomozási cselekményeknek van helye, ha a késedelem veszéllyel jár, így különösen a megkezdett bűncselekmény befejezésének, újabb bűncselekmény elkövetésének, az elkövető elrejtőzésének, a bizonyítékok eltüntetésének vagy megsemmisítésének megakadályozása érdekében" -- áll az 1997. évi XIX. törvényben.

Tehát ha a rendőrség megjelenik és arra hivatkozik, hogy alapos gyanú miatt indult nyomozás ismeretlen tettes ellen és a nyomozati cselekmény halaszthatatlan, abban az esetben csupán a rendőrségi igazolvány birtokában, házkutatási parancs nélkül is be kell őket engedni a cég helységeibe -- tudatta lapunkkal Tőzsér.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról