Szerző: Bizó Dániel

2004. április 5. 15:23

A Távol-Kelet saját operációs rendszert és mobiltechnológiát akar

[AFP] A múlt hétvégén Pekingben találkoztak Kína, Japán és Dél-Korea gazdasági, távközlési és külügyminiszterei és egyeztetéseket folytattak regionális kérdésekben. A hétvégi megbeszélések eredményeinek részeként a három ország több, az informatikai iparra a jövőben várhatóan nagy hatással lévő kezdeményezés elindításában egyezett meg.

[AFP] A múlt hétvégén Pekingben találkoztak Kína, Japán és Dél-Korea gazdasági, távközlési és külügyminiszterei és egyeztetéseket folytattak regionális kérdésekben. A hétvégi megbeszélések eredményeinek részeként a három ország több, az informatikai iparra a jövőben várhatóan nagy hatással lévő kezdeményezés elindításában egyezett meg.

A három, meghatározó távol-keleti ország a Microsoft személyi számítógépek terén birtokolt hegemóniája és térség gazdaságainak attól való függősége ellen egy Linux-alapú, szabványosított operációs rendszer közös kifejlesztését tűzte ki célul. A felek emellett kinyilvánították azon -- eddig sem titkolt -- szándékukat, hogy kormányzati hivatalaikban előnyben fogják részesíteni a nyílt forráskódú, szabadon terjeszthető szoftvert a Windowszal szemben, mellyel véleményük szerint a Microsoft el próbálja nyomni a versenytársakat. A projekt erejét és várható hatását az is mutatja, hogy olyan japán vállalatok vesznek részt a fejlesztésekben, mint a Hitachi, NTT Data, Fujitsu, IBM Japan, NEC, Nomura Research Institute és Matsushita Electric.

A globális PC-piac tekintélyes részét kitevő Távol-Kelet az eladások növekedésének egyik fő motorja. Az IDC piackutató becslése szerint Kína idén, 19 százalékos bővülés mellett a világ legnagyobb piacává fog válni, megelőzve az Egyesült Államokat. Japán jelenleg a világ harmadik legnagyobb PC-piaca, az egész térség pedig nagyságrendileg a világpiac ötödét teszi ki.


AFP Fotó
A megbeszélések további eredményeként a három ország közösen fogja kidolgozni a negyedik generációs mobilkommunikációs technológiát, mely várhatóan 2010-ben kerül kereskedelmi forgalomba. A három ország a mobil világpiac körülbelül 30 százalékát teszi ki, és súlyuknak megfelelően megpróbálják majd világszerte is elfogadtatni az általuk kidolgozásra kerülő szabványt. Az új technológia sávszélessége várhatóan 100 Mbps körül alakul, segítségével nagyfelbontású, kristálytiszta videoadások is foghatóvá válnak.

Az egyezségek további részeként a három ország a közös, stratégiai jelentőségű térségi kérdések megtárgyalása érdekében évente egyszer trilaterális találkozót fog tartani. Az országok üzleti szereplői számára továbbá fórumot hoznak létre, melynek segítségével a magántőke is bekapcsolódhat a fejlesztésekbe és az üzleti szféra felé promotálják az eredményeket, irányvonalakat.

Az események a távol-keleti országok azon törekvéseire világíthatnak rá, hogy függetlenítsék magukat a nyugati, elsősorban amerikai technológiáktól. A Microsoftot minden bizonnyal érzékenyen érinti a kérdés, és minden eszközzel ellenlépéseket fog tenni a a külföldön és otthon kifejtett lobbitevékenységtől kezdve az ajándékozáson át új árazási konstrukció kidolgozásáig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról