Szerző: Bizó Dániel

2004. április 21. 13:38

Tovább romlik az SCO Group Linux-ellenes hadjáratának helyzete

[Computerworld] Egy nemrég indult biztosítási vállalkozás, az Open Source Risk Management (OSRM) kijelentette, hogy a Linux forrása nem tartalmaz olyan kódot, mely sértené az SCO Groupnak a Unix System V-höz fűződő szellemi tulajdonát.

[Computerworld] Egy nemrég indult biztosítási vállalkozás, az Open Source Risk Management (OSRM) kijelentette, hogy a Linux forrása nem tartalmaz olyan kódot, mely sértené az SCO Groupnak a Unix System V-höz fűződő szellemi tulajdonát.

Az OSRM állítása alapján -- melynek megalapítására egyébként az SCO Linux-ellenes hadjárata szolgáltatta az ötletet -- hat hónapon keresztül folyamatosan elemezték a Linux 2.4-es és 2.6-os kernelének forráskódját és azok eredetét. A vállalat alapítója és igazgatótanácsának elnöke, Daniel Egger szerint az SCO-nak semmilyen jogos kártérítési igénye nem lehet és ezért a pereket sorra el is fogják veszteni.

Blake Stowell, az SCO szóvivője szerint a vállalata által benyújtott keresetek jogilag jól megalapozottak és bárki számára, aki egy pillantást vet azok tartalmára, nyilvánvalóvá válik, hogy a Linux hol sérti meg a szerzői jogot. Állítása szerint az SCO elég jó helyzetben van a folyamatban lévő perekben.

Az OSRM továbbá bejelentette, hogy biztosítást fog kínálni a nyílt forráskódú szoftverekkel kapcsolatos jogi kiadások esetére. A maximális kártérítési összeg 3 százalékának éves megfizetésével az ügyfelek nem csak egyszerű jogi biztosítást kapnak, de a témában magasan képzett, otthonosan mozgó ügyvédi védelmet is.

További érdekesség, hogy a BayStar Capital kockázati tőkebefektető társaság visszaköveteli az SCO-ban eszközölt 20 millió dollárnyi befektetését. Az ügyet az SCO jelentette be, azonban a BayStartól kapott levél másolatát bocsátotta a sajtó rendelkezésére. A szóvivő annyit árult el, hogy a befektetőtársaság a februári megállapodásuk megsértésére hivatkozva követeli vissza a pénzét, azonban pontosan nem közölte, hogy mely pontokra hivatkozik.

A BayStarral kötött februári megállapodás részeként az SCO 50 millió dollárnyi forráshoz jutott, melyből 20 milliót a BayStar, 30 millió dollárt pedig a Royal Bank of Canada bocsátott rendelkezésre. Sokak biztosra veszik, hogy a BayStaron keresztül a Microsoft közvetetten támogatja az SCO Linux-ellenes jogi hadjáratát, mely sok millió dollárt emésztett már fel eddig is. Az SCO története során még nem tudott nyereséget felmutatni és a februárban szerzett 50 millió dollár nélkül valószínűleg nem tudta volna tovább finanszírozni kiterjedt jogi hadviselésének költségeit. Annyit mindenesetre mindkét fél beismert, hogy az SCO és a BayStar képviselőit Microsoft vezetők mutatták be egymásnak.

Dion Cornett, a Decatur Jones Equity Partners elemzőcég egyik elemzője szerint a nyilvánosságra került BayStar-ügy nagy pofont adhat az SCO jövőbeni forrásbevonási próbálkozásai számára. A Royal Bank of Canada tőkepiaci csoportjának szóvivője szerint egyelőre figyelemmel kísérik a BayStar és az SCO közötti ügyet. A szóvivő arról nem nyilatkozott, hogy a bank vissza fogja-e követelni 30 millió dollárját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról