Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 19. 14:20

Jövőre tolódik a 9 Mbyte harmadszintű gyorsítótárral szerelt Itanium 2 megjelenése

Az Intelhez közeli források szerint a vállalat az idei nyár helyett csupán jövő tavasszal mutatja be 9 Mbyte harmadszintű gyorsítótárral szerelt Itanium 2 lapkáját. A Madison 9M kódnevű lapka késésének oka, hogy a chip a jelenleg használt 400 MHz-es front side busz helyett már 667 MHz-es front side busszal működik, így a piaci bevezetés előtt szükséges, hogy az Intel gyártópartnerei is felkészülhessenek a változásra és módosíthassák chipkészleteiket. Az Intelen kívül az IBM és a HP is gyárt saját tervezésű chipkészleteket az Itanium processzorokhoz.

Az Intelhez közeli források szerint a vállalat az idei nyár helyett csupán jövő tavasszal mutatja be 9 Mbyte harmadszintű gyorsítótárral szerelt Itanium 2 lapkáját. A "Madison 9M" kódnevű lapka késésének oka, hogy a chip a jelenleg használt 400 MHz-es front side busz helyett már 667 MHz-es front side busszal működik, így a piaci bevezetés előtt szükséges, hogy az Intel gyártópartnerei is felkészülhessenek a változásra és módosíthassák chipkészleteiket. Az Intelen kívül az IBM és a HP is gyárt saját tervezésű chipkészleteket az Itanium processzorokhoz.

Egyelőre nem tudni, hogy a jövő évre ígért Montecito magos Itanium chip megjelenését hogyan befolyásolja a Madison 9M csúszása. Amint az ismert, a Montecito egy két processzormagot tartalmazó és többszálú végrehajtást támogató processzor, amelynek az Intel korábbi tervei szerint 2005 derekán kell megjelennie. Valószínű azonban, hogy a Madison 9M megjelenésének csúszása miatt a Montecito piaci premierje is késedelmet szenved. A Madison 9M-hez hasonlóan a Montecito is 667 MHz-es front side busszal üzemel majd.

A Montecito mindkét magja két utasításszál végrehajtására képes, azonban a Pentium 4-ből és Xeonból ismert simultaneous multi-threading helyett a Montecito úgynevezett Coarse-grained multi-threading eljárást használ. Utóbbi esetben egy pillanatban mindig csak egy utasításszál fut, a szálak között pedig nagy késleltetésű műveletek, például téves elágazásbecslés vagy cache-miss esetén vált a chip. A Montecito 2 magja összesen 4 utasításszálat futtat, a processzor összesen 24 Mbyte harmadszintű cache-sel rendelkezik.

A Montecitót követi majd a Tukwila kódnevű lapka, amelyet az Intel mérnökei és az Alpha processzorok fejleszőcsapata együtt tervezett. A jelenleg ismert információk szerint a Tukwila kettőnél is több magot tartalmazhat. Az Intel várakozásai szerint a Tukwila hétszer akkora számítási teljesítményt nyújt majd, mint a jelenleg piacon levő legerősebb Itanium 2 chip.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról