Szerző: Bodnár Ádám

2004. április 2. 12:29

Szűkössé válhat a kínálat a memóriapiacon

[Digi Times] Az Infineon Technologies áprilisban 50 százalékkal csökkenti a legyártott DDR SDRAM chipek mennyiségét. A vállalat közleménye szerint a termelés átmeneti csökkenésének oka a gyártókapacitás reallokációja, további részletek nem láttak nyilvánosságot.

[Digi Times] Az Infineon Technologies áprilisban 50 százalékkal csökkenti a legyártott DDR SDRAM chipek mennyiségét. A vállalat közleménye szerint a termelés átmeneti csökkenésének oka a "gyártókapacitás reallokációja", további részletek nem láttak nyilvánosságot.

Az Infineon közölte, hogy a februárban és márciusban a legyártott DDR SDRAM chipek száma a szokásosnál 10-20 százalékkal magasabb volt. A vállalat célja, hogy csökkentse a felhalmozott raktárkészleteket, ezért, valamint a gyártás reallokációja miatt áprilisban csökkenti a termelési volument. Amennyiben a fenti hír igaznak bizonyul, könnyen hiány alakulhat ki a DDR SDRAM chipek piacán, ami az árak drasztikus növekedéséhez vezethet.

Egyes hírek szerint az Infineon egy márciusban tartott konferencia után értesítette ügyfeleit a változásról. A vállalat arra hívta fel megrendelői figyelmét, hogy részben az azonnali piacon kell majd vásárolniuk. Az azonnali piacon az utóbbi napokban a DDR SDRAM chipek ára enyhe emelkedésbe kezdett, szakértők szerint ez már az Infineon bejelentésének hatására történt.

Pletykák szerint a HP és a Dell az utóbbi időben jelentős mennyiségű memóriachipet vásárolt az azonnali piacon. Egyes tajvani cégektől származó hírek arról szólnak, hogy az Infineon ügynökei már kivették húsvéti szabadságukat, mivel a vállalat gyártókapacitása teljesen le van kötve, azaz gyakorlatilag nincs mit eladniuk.

Becslések szerint az Infineon februári gyártókapacitása 50 millió 256 Mbites chipnek megfelelő egység volt, ebből 43 milliót DDR SDRAM lapkák tettek ki. Márciusra a termelés 63 millióra emelkedett, ebből 50 millió volt DDR SDRAM. Áprilisban a legyártott DDR chipek száma 27 millió 256 Mbitesnek megfelelő egységre csökken -- állítják a források.

Márciusban a jelentős PC-gyártók összesen 35 millió, 256 Mbites egységnek megfelelő DDR SDRAM chipet vásároltak, áprilisban ez 20 millióra csökkenhet, ami azt jelenti, hogy a többi vevő számára csak lényegesen kevesebb chip lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról