Szerző: Bányai György

2008. március 4. 13:18

A Sony kihúzza a negyven éves Trinitron tévék dugóját

A Sony bejelentette, hogy búcsút int az idén negyvenéves Trinitron tehnológiának, ebben a hónapban befejezi az ilyen képcsővel szerelt monitorok és televíziók gyártását, hogy a jövőben minden erőforrásával az LCD- és OLED megoldásokra összpontosíthasson.

[HWSW] A Sony bejelentette, hogy búcsút int az idén negyvenéves Trinitron tehnológiának, ebben a hónapban befejezi az ilyen képcsővel szerelt monitorok és televíziók gyártását, hogy a jövőben minden erőforrásával az LCD- és OLED megoldásokra összpontosíthasson.

A Sony valójában már 2004-ben befejezte Japánban a trinitron képcsővel szerelt televíziók és monitorok gyártását, azonban a Távol-Kelet egyéb országaiban létesített gyárak szalagjairól mindmáig kerülnek le ilyen képcsövek a távolkeleti, valamint dél-amerikai piacokra. Az első Trinitron képcsövet a Sony 1965-ben mutatta be, amelyet három év múlva követett az első kiszállított trinitronos televízió. A Sony a napokban zárta be a Szingapúrban található legutolsó gyárát, amely számos cégnek -- köztük a Dell, Apple, korábban a Digital Equipment Corporation, illetve a Mitsubishi, a Gateway, az IBM, és a Silicon Graphics valamint a Sun Microsystems is megtalálható -- szállított képcsöveket.

A Trinitron képcsövekben alkalmazták először az apertúra-rácsot, mely a három alapszínt nem pontokba, hanem rezgésre hajlamos függőleges csíkokba rendezte, melyek fizikai stabilitásáért egy, vagy két vízszintes segédhúr felelt. Ezek jól láthatóan, sőt, a használatbavétel első napjaiban szinte zavaróan jelentek meg a megjelenített kép előtt, szinte a trinitronos készülékek védjegyévé válva. Az apertúra-rácsok közötti területen az elektronsugarak úgy gerjesztik a pixeleket, hogy közben e rácsok az általánosan használt lyukmaszknál kevesebb elektront nyelnek el, így a fényerő és a kontraszt is magasabb lehet. A képcsövek lehetnek teljesen sík, vagy hengerpalást felületűek is.

A Trinitron képcsővel szerelt televíziókból és monitorokból az elmúlt negyven év alatt gigászi mennyiség, 280 millió darab fogyott, az éves eladási darabszám épp az ezredfordulón tetőzött, ekkor közel húszmillió terméket értékesítettek, de ez folyamatosan csökkent a 2007-es év 2,8 millió készülékére -- fordított arányban az LCD-televíziók iránti növekvő kereslettel. Piackutatók szerint a Sony teljes erőbedobással az LCD- és az OLED-kijelzők gyártása felé fordul.

Egyike az első Trinitron képcsöves televízióknak
Egyike az első Trinitron képcsöves televízióknak

A Trinitron technológia sok gyártó számára tűnt érdekesnek, köztük a Mitsubishinek (jelenleg a NEC Display Solutions része) is, aki a Sony szabadalmának lejárta után elkezdhette gyártani saját megoldását. A technológiailag közel azonos termékeit ugyanakkor csak Diamondtron logóval láthatta el, Trinitronnal nem.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról