Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 13. 12:15

Nem mondott le a Grand Theft Auto kiadójának felvásárlásáról az EA

Az Electronic Arts nem tett le a rivális Take-Two Interactive játékkiadó felvásárlásáról, és hamarosan részvényenkénti 26 dolláros ajánlatot tesz majd a kintlevő részvényekre -- értesült az ügyhöz közeli forrásoktól a Wall Street Journal. Az ajánlat mintegy 2 milliárd dollárra értékeli a Take-twót, amelyek papírjai tegnap 24,91 dolláron zárták a tőzsdei kereskedést.

[HWSW] Az Electronic Arts nem tett le a rivális Take-Two Interactive játékkiadó felvásárlásáról, és hamarosan részvényenkénti 26 dolláros ajánlatot tesz majd a kintlevő részvényekre -- értesült az ügyhöz közeli forrásoktól a Wall Street Journal. Az ajánlat mintegy 2 milliárd dollárra értékeli a Take-twót, amelyek papírjai tegnap 24,91 dolláron zárták a tőzsdei kereskedést.

Az EA először február 24-én tett ajánlatot a Take-Two részvényeire, azonban az igazgatótanács elutasította, mivel túl alacsonynak találták az árat, illetve azt is jelezték, hogy pár héttel a nagysikerű Grand Theft Auto játéksorozat megjelenése előtt semmiképp nem kezdenének ilyen tranzakcióba, mivel ez elvonná a figyelmet a játék körül zajló munkálatokról. Az EA 26 dolláros ajánlata akkor még több mint 50 százalékos prémiumot jelentett volna a Take-Two papírok tulajdonosai számára, mára ez a különbség azonban szinte teljesen elolvadt.

GTA-ra várva
Legutóbbi negyedévében a Take-Two csökkenő bevétel mellett növekedő veszteségről adott számot, azonban bizakodó előrejelzést tett közzé, mivel az április 29-én megjelené Grand Theft Auto IV-re a vártnál jóval több előrendelés futott be. A hírre a részvényárfolyam 1,4 százalékot erősödött. A Grand Theft Auto sorozat a videojátékok történetének egyik legerősebb franchise-a, eddigi részeiből összesen 65 millió példányt értékesítettek különféle platformokon.
Piaci elemzők szerint a Take-Two megkaparintásával nem csak a jól jövedelmező Grand Theft Auto sorozatot zsebelhetné be az EA, hanem a Take-Two sportjátékokat fejlesztő kreatív részlegével is erősíthetne. Az EA mellett ugyanis a Take-Two a másik nagy sportjáték-kiadó, amelynek megszerzésével az EA két legyet üthet egy csapásra: magához vehetné a tehetséges fejlesztőket, és egycsapásra megszüntetheti a versenyt a piac e szegmensében.

A Take-Two Interactive időközben azt is közölte, más cégek is megkeresték felvásárlási ajánlattal, azonban részleteket nem hozott nyilvánosságra, még azt sem, hogy egyáltalán kezdődtek-e tárgyalások más kérőkkel. Piaci elemzők úgy vélik, az EA kénytelen lesz feljebb vinni az árat, ha a közeljövőben valóban meg akarja kaparintani a Take-Twót, ugyanis az árfolyam folyamatos emelkedése miatt napról napra kevesebb az esélye, hogy 26 dollárért be tud vásárolni.

Grand Theft Auto IV

Az ehhez hasonló "kéretlen" felvásáslári ajánlatok korábban szokatlanok voltak a technológiai szektorban, azonban az iparág éretté válásával szinte mindennapossá váltak. A "nagy halak" egyre többször vélekednek úgy, hogy a megszerezhető ügyfélbázis és márkaérték miatt az akvizíció még akkor is megéri, ha a megszerzett cég vezetői vagy kulcsfontosságú mérnökei távoznak az összeolvadás miatt. Piaci elemzők valószínűsítik, az EA célba érése esetén nagyarnyú elvándorlás kezdődhet a Take-Twónál is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról