Szerző: Bizó Dániel

2008. március 14. 13:06

EU: az informatika kockasága taszítja a nőket

[Associated Press/HWSW] Javítania kell az informatika imidzsén, ha a szakemberhiány betöltése céljából vonzóbbá akarják lenni a női munkavállalók számára -- véli Viviane Reding európai telekommunikációs és médiabiztos.

[Associated Press/HWSW] Javítania kell az informatika imidzsén, ha a szakemberhiány betöltése céljából vonzóbbá akarják lenni a női munkavállalók számára -- véli Viviane Reding európai telekommunikációs és médiabiztos.

Reding szerint túl kell lépni a informatikai munkákkal kapcsolatos sztereotípiákon, melyek unalmasnak és túlságosan technikainak festi fel a területet. Ez szükséges ahhoz, véli, hogy több nő válasszon mérnöki pályát, ami enyhítene az IT-ipart és más szektorokat is általánosan jellemző informatikai szakemberhiányon. A szakmában 300 ezer új képzett munkaerőre lesz szükség 2010-ig csak az Unióban, szól a Bizottság becslése.

A német ICT-ipari szereplőket tömörítő Bitkom tavaly évvégi felmérése alapján mintegy 43 ezer informatikusra lenne szüksége Németországnak: 18 ezer az ICT-szektornak, 25 ezer pedig olyan szektorokban, melyekben az ICT-technológia meghatározó szerepet tölt be. Kiemelten keresettek a magasan képzett szoftverfejlesztők, valamint a IT-vezetők. A megkérdezett német IT-cégek 60 százaléka keres informatikust, és 25 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy el kellett állniuk további megrendelésektől, ugyanis képtelenek voltak időben elegendő munkaerőt találni

"Több nőt kell bevonnunk, akik jelenleg alulreprezentáltak ebben a dinamikus szektorban" -- idézi Redinget az Associated Press. "Meg kell győznünk a fiatal nőket, hogy készüljenek az IT-szektorban található állásokra, és ne hagyják meg ezt teljesen férfi kollégáiknak". "Meg kell mutatnunk, hogy az IT érdekes, mainstream, és mindennapi életünk része -- és hogy az információs és kommunikációs technológiai karrier jó választási lehetőség egy kreatív személy számára".

Illusztráció: The IT Crowd

Nem feltétlenül csak imidzsproblémák adódnak azonban, az informatikai képzés sem segít a helyzeten abban, hogy felkeltse az érdeklődést. Az IBM megbízásából tavaly készült és októberben publikált GKIeNET innovációs kutatás rámutatott, hogy a magyar női informatikai hallgatók sokkal elégedetlenebbek a képzés színvonalával férfi társaikhoz képest, de ennél is sokkal nagyobb a szakadék a pálya újraválasztásával kapcsolatban: a hölgyek nagy része megbánta döntését vagy bizonytalan, míg a férfiak túlnyomó többsége úgy véli, jól választott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról