:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. március 17. 10:39

A notebookoknak köszönhetően marad a dinamikus növekedés a PC-piacon

Az idén várhatóan 12,8 százalékkal nő a globális PC-piac, így a gyártók összesen 302 millió számítógépet szállítanak le -- olvasható az IDC előrejelzésében, amely szerint még 2009-ben is 10 százalék feletti lesz a piac bővülése, így 335 millió gép talál majd gazdára. Innentől kezdve a növekedés kissé megtorpan, 2012-ben 426 millió PC eladására van kilátás az IDC szerint.

[HWSW] Az idén várhatóan 12,8 százalékkal nő a globális PC-piac, így a gyártók összesen 302 millió számítógépet szállítanak le -- olvasható az IDC előrejelzésében, amely szerint még 2009-ben is 10 százalék feletti lesz a piac bővülése, így 335 millió gép talál majd gazdára. Innentől kezdve a növekedés kissé megtorpan, 2012-ben 426 millió PC eladására van kilátás az IDC szerint.

A PC-k terjedése mögötti legfőbb mozgatóerő továbbra is a noteszek egyre népszerűbbé válása marad, amelyek jellemzően drágábbak az asztali PC-knél, így a PC-piac értékben 7,4 százalékot növekedik az idén, és ezzel megközelíti a 280 milliárd dollárt. 2009-től fogva azonban az évi átlagos növekedés mindössze 4 százalékos lesz, ezzel a forgalom 2012-re 330 milliárd dollárra bővül. Az asztali PC-k eladásai mindössze pár százalékkal nő majd világszinten, de az Egyesült Államokban például már tavaly is csökkent ezek forgalma.

Az elemzőcégnél úgy látják, a gazdasági környezet romlása egyértelműen visszatükröződik majd a PC-eladási muatókban is, bár a tavalyi negyedik negyedévben évek óta nem látott mértékben ugrott meg a PC-k forgalma, és a közeljövőben mind az üzleti, mind az otthoni szegmensben további tért hódítanak majd a notebookok. A fejlődő piacokon még új felhasználók csatlakoznak a PC-sek táborához, a fejlett piacokon pedig az új technológiák megjelenése miatt sokan cserélik le régebbi gépüket.

"A fogyasztók egyre inkább nélkülözhetetlen személyi kommunikációs és információs eszközként tekintenek a notebookokra, és az elkövetkező években ez hajtja majd előre a PC-penetráció növekedését" -- mondta Bob O'Donnell, az IDC elemzője. "A piac növekedését minden régióban az olcsó fogyasztói notebookok vezetik majd."

Az IDC szerint 2007-ben világszerte 269 millió asztali PC, notebook és x86 szerver talált gazdára, ami éves szinten a piac 14,3 százalékos bővülését jelenti. Az eltérő metodikával dolgozó Gartner 271,2 millió gép eladását jelentette, az ő becsléseik szerint a forgalom 13,4 százalékkal bővült éves összehasonlításban. Tavaly világszerte harmadával nőtt az értékesített notebookok száma, így a hordozható számítógépek globális szállításai 2007-ben elérték a 109 milliót.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.