:

Szerző: Bizó Dániel

2006. február 22. 09:03

Dél-Korea megkezdi nehéz elszakadását a Microsofttól

[The Korea Times/HWSW] Linuxos várost és egyetemet hoznak létre Dél-Koreában egy kísérleti projekt keretein belül. A koreai Információs és Kommunikációs Minisztérium által finanszírozott kezdeményezés célja, hogy elindítsa az ország azon, több ízben kinyilvánított stratégiáját, hogy a Microsoft és más vállalatok tulajdonában lévő zárt szoftvereket nyílt forráskódú megfelelőikre cseréljék le.

[The Korea Times/HWSW] Linuxos várost és egyetemet hoznak létre Dél-Koreában egy kísérleti projekt keretein belül. A koreai Információs és Kommunikációs Minisztérium által finanszírozott kezdeményezés célja, hogy elindítsa az ország azon, több ízben kinyilvánított stratégiáját, hogy a Microsoft és más vállalatok tulajdonában lévő zárt szoftvereket nyílt forráskódú megfelelőikre cseréljék le.

Startlövés

A minisztérium egyelőre várja a programra jelentkezőket, hogy március végén kiválassza azt az önkormányzatot és egyetemet, ahol tesztjelleggel elsőként fogják megkezdeni a vállalati szoftverek leváltását. A projekt előírja, hogy minden asztali és hordozható számítógépre Linux-alapú operációs rendszert kell telepíteni a Microsoft Windows helyett.

A 900 millió forintnak megfelelő wonból gazdálkodó projektre élénk érdeklődés mutatkozik, és a minisztérium szerint fajsúlyosabb városok és egyetemek is be fognak szállni a versenybe. Az elképzelések szerint a döntést követően azonnal elindulna az érdemi munka. Egy tisztségviselő elmondása alapján arra számítanak, hogy más városok és egyetemek gyorsan követni fogják a példát, ahogyan a tervezet ráirányítja majd a figyelmet a Linuxra, mint technikai problémáktól és biztonsági résektől mentes operációs rendszerre.

A Linuxra való átállás mellett legtöbbször az egyedi szoftverszállítóktól való függetlenedés, az alacsonyabb beszerzési és üzemeltetési költségek, a magasabb fokú biztonság, valamint a nyílt forrás biztosította rugalmasság szólnak. Ma a legdinamikusabban növekvő szoftverplatformot a Linux képezi, amely különösen a szerverek körében népszerű.

Ijesztő függés

Dél-Korea jelenleg a globális átlagnál is lényegesen jobban függ a Microsofttól, ugyanis az ország személyi számítógépeinek 99 százalékán valamilyen Windows fut. A Korea IT Industry Promotion Agency hazai érdekvédelmi szervezet célja, hogy az évtized végére a koreai PC-k 5, míg a szerverek 40 százaléka Linuxot futtasson.

Ront a Microsoft helyzetén amerikai mivolta is. Dél-Korea együttműködik Kínával és Japánnal abban, hogy szoftver-infrastruktúrájukat a nyílt forráskód felé mozdítsák közös fejlesztések és népszerűsítés révén, így csökkentve az amerikai technológiának való kiszolgáltatottságot.

A probléma jelentőségére méginkább felhívta a figyelmet, mikor a Microsoft azzal zsarolta meg nem is olyan burkoltan az országot, hogy amennyiben a helyi versenyhatóság neki nem tetsző határozatot hoz, kivonhatják az országból a Windows forgalmazását. Mint arról korábban hírt adtunk, a távol-keleti országban trösztellenes vizsgálat folyik a szoftveróriás ellen.

A függőség mellett azonban egy másik stratégiai szempont a hazai szoftveripar fejlesztése. A nyílt forráskódú szoftverek használata összehasonlíthatatlanul nagyobb teret ad a különféle szoftveres kompetenciák fejlesztésére, hiszen akár szinte ingyen terjeszthetőek, bármikor és bárki által módosíthatóak. A Linux és más nyílt szoftverek elterjesztése rengeteg üzleti lehetőséget teremt a helyi vállalatok számára, kezdve a szoftverek továbbfejlesztéstől, karbantartásától az olcsó szoftverre épülő támogatásokon át a tanácsadásig, rendszerintegrációig.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.