Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 16. 15:15

Egészségesen növekedik a merevlemezes tárolóeszközök régiós piaca

Az IDC hat közép-kelet európai országra (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország és Szlovákia) kiterjedő felmérése szerint a lemezes tárolók szállítóinak árbevétele a 2004-es 7,4 százalék után tavaly mintegy 10,8 százalékkal bővült és meghaladta az 587 millió dollárt. A külső tárolóknál még gyorsabb volt a fejlődés: a szállítók árbevétele mintegy 18 száalékkal 428 millió dollár körüli értékre emelkedett, az értékesített kapacitás pedig 42 százalékkal, közel 14 ezer terabájtra bővült. Összesített árbevételt tekintve a kelet-közép-európai adattárolási piacot három szállító, a HP, az EMC és az IBM uralja.

[HWSW] Az IDC hat közép-kelet európai országra (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország és Szlovákia) kiterjedő felmérése szerint a lemezes tárolók szállítóinak árbevétele a 2004-es 7,4 százalék után tavaly mintegy 10,8 százalékkal bővült és meghaladta az 587 millió dollárt. A külső tárolóknál még gyorsabb volt a fejlődés: a szállítók árbevétele mintegy 18 száalékkal 428 millió dollár körüli értékre emelkedett, az értékesített kapacitás pedig 42 százalékkal, közel 14 ezer terabájtra bővült. Összesített árbevételt tekintve a kelet-közép-európai adattárolási piacot három szállító, a HP, az EMC és az IBM uralja.

Adatéhes alkalmazások a vállalatok mindennapjaiban

A lemezes tárolók magyarországi piacán a 2003-as lendületes bővülést követően 2004-ben csökkent a forgalom és 13,6 százalékkal 71,39 millió dollárra zsugorodott, azonban a kiszállított lemezkapacitás még így is 61,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi értéket és elérte a 2590 terabájtot. A 2005-ös becslések szerint Magyaroszágon mintegy 20,5 százalékkal nőtt a kiszállított lemezes tárolókapacitás, az árbevétel és a terabájtérték 2004-es eredményekkel összehasonlított emelkedése pedig 20,9 illetve 41,7 százalék volt. Az adatbázisok méretének gyors növekedése tárolókapacitásuk bővítésére és információkezelési megoldások bevezetésére ösztönzi a magyar végfelhasználókat.

"Az adattárolási piac fejlődésének motorját nem csupán az adatáradat és az adatbázisok bővülése hajtja" -- magyarázta Philip Korinek, az IDC CEMA adattárolásért felelős vezető elemzője. "A vállalatok ma már minden területen olyan alkalmazásokat -- például e-mailt, video streaminget és grafikus tervezőszoftvereket -- használnak napi működésük, illetve értékesítési és marketingtevékenységük támogatására, amelyek új adattípusokat generálnak, ezek tárolásához pedig rengeteg helyre van szükség."

További növekedés várható

Az éles verseny tovább csökkentette az egy gigabájtra vetített árakat, ami előnyös volt az árérzékeny ügyfelek számára és így a helyi KKV-k is megkezdhették az alsóbb kategóriás tárolóalrendszerek vásárlását. Erre reagálva a szállítók kimondottan kis- és középvállalatoknak szánt megoldásokkal jelentek meg. Mivel az éles verseny csökkentette a hardveren elérhető profitrést, a gyártók egyre inkább az adattárolási szoftverekre és a különböző szolgáltatásokra összpontosítottak.

A lemezes tárolók összforgalmának derekát a piac valamivel kevesebb mint egyharmadát kitevő Oroszország adta, a második helyen Lengyelország, a harmadikon pedig Csehország állt. A következő években az IDC várakozásai szerint mind árbevétel, mind pedig kapacitás szempontjából Horvátország lesz a régió legdinamikusabban fejlődő piaca. Az IDC várakozásai szerint a belátható jövőben tovább gyorsul a térség szervezeteinél az adattömeg bővülésének üteme. Így változatlanul erős marad a tárolóeszközök iránti kereslet: az árbevétel várható növekedése 2006-ban közel 20 százalék, 2007-ben pedig 18,5 százalék lesz. Az értékesített tárolókapacitás az előrejelzések szerint 39 illetve 31 százalékkal bővül majd a következő két év során.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról