Szerző: Bizó Dániel

2006. február 6. 15:26

Legalább egy évtizedbe telik az ázsiai szoftverkalózkodás visszaszorítása

[Computerworld/Digitimes/HWSW] Legalább egy évtizedbe kerül, mire Kínában és Indiában az európai és amerikai átlagra szorul vissza szoftverkalózkodás -- véli Bill Gates, aki a néhány héttel ezelőtt a Világgazdasági Fórumon beszélt a kérdésről a svájci Davosban, ahol a két ázsiai ország gazdasági szerepének felerősödése volt az egyik központi téma.

[Computerworld/Digitimes/HWSW] Legalább egy évtizedbe kerül, mire Kínában és Indiában az európai és amerikai átlagra szorul vissza szoftverkalózkodás -- véli Bill Gates, aki a néhány héttel ezelőtt a Világgazdasági Fórumon beszélt a kérdésről a svájci Davosban, ahol a két ázsiai ország gazdasági szerepének felerősödése volt az egyik központi téma.

Két és fél milliárd ember

Kína és India eddig sötét foltként szerepelt a szoftveripar térképen, mivel a burjánzó kalózkodás és a rendkívül gyenge törvényi háttér, valamint az erőtlen hatósági jelenlét miatt nagy rizikót jelentett a cégekre. Gates azonban számottevő előrehaladást lát, és példaként hozta fel Tajvan és Dél-Korea esetét, ahol mára visszaszorult az illegális másolatok száma. A Microsoft igazgatótanácsának elnöke szerint hasonló irányba haladhat a világ két legnépesebb országa, a következő évtizedek legmeghatározóbb informatikai piacai.

Gates elmondta, hogy Kínában évi 30 százalékkal bővül a Microsoft forgalma, annak ellenére, hogy a PC-n használt szoftverek közel 90 százaléka illegális kópia, legalábbis a BSA megbízásából készült IDC-tanulmány szerint. India valamivel előrébb jár a szellemi tulajdon védelmében, itt a PC-s kalózprogramok aránya kevesebb mint 75 százalék, amiben nagy szerepet játszik, hogy az ország tudatosan építi fel saját szoftver- és informatikai szolgáltatásiparát, így a hazai vállalatoknak és a nemzetgazdaságnak is érdeke az illegalitás csökkentése. Kína ezzel szemben jelenleg az elektronikai tömegtermelésben rendkívül erős: tavaly közel 220 milliárd dollár értékben exportáltak elektronikai termékeket, a kínai Kereskedelmi Minisztérium adatai szerint.

India az informatikai és üzleti folyamatok kiszervezésének globális piacán nehézsúlyú szereplő, évi közel 20 milliárd dollár értékben exportál jelenleg szoftvereket és outsourcing szolgáltatásokat az indiai National Association of Software and Service Companies (NASSCOM) szerint, amely az iparági vállalatok érdekvédelmi szövetsége. A szervezet becslése szerint India outsourcing exportja az évtized végére elérheti a 60 milliárd dollárt, több mint 2,3 millió informatikusnak adhat munkát, akiket újabb 6,5 millió ember szolgál majd ki. A kiszervezések globális potenciális piaca évi 300 milliárd dollárra tehető majd 2010-re.

Pezsdítő legalitás

A globális PC-kalózkodás aránya az IDC adatai szerint 35 százalékra tehető, míg Magyarország 44 százalékos mutatójával a középmezőnyhöz tartozik. A legkedvezőbb mutatóval az Egyesült Államok rendelkezik, 21 százalékkal. A kalózkodásban listavezetők Vietnám és Ukrajna, 92 és 91 százalékkal, de Oroszország is 87 százalékos mutatóval bír. Az európai etalon a szomszédos Ausztria, ahol az IDC becslése szerint csak minden negyedik PC-s szoftver illegális.

Szintén az IDC egyik tanulmánya arra világít rá, hogy a kalózkodás visszaszorítása serkenti a gazdaságot és munkahelyeket teremt. A picakutató becslései szerint ha 10 százalékponttal 25 százalékra esne vissza a kalózkodás aránya, akkor az négy év alat 400 milliárd dollárral duzzasztaná a globális gazdaságot, 2,4 millió munkahelyet teremtene, és 67 milliárd dollár adóbevételt generálna világszerte.

A tanulmány szerint ez az összefüggés egyes nemzetgazdaságokra is érvényes, azaz egy ország informatikai iparának és tudásalapú gazdaságának fejlesztéséhez elengedhetetlen a jogi szabályozás korszerűsítése, és a törvény betartatása, ugyanis a kalózkodás a jellemzően lokális jelenléttel bíró hazai vállalkozásokat torpedózza meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról