:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 17. 09:23

Régi fényében tündököl a Dell

Kevin Rollins
Kevin Rollins
[HWSW] A megelőző negyedév kiábrándító eredményei után az elemzők már kongatták a vészharangot a Dell feje felett, a vállalat azonban magára talált és tegnap a várakozásokat meghaladó negyedik negyedéves pénzügyi mutatókról számolt be.

A február 3-án véget ért időszakban a cég 15,2 milliárd dolláros bevételt ért el, ami éves szinten 13 százalékos növekedést jelent. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 14,8 milliárd dolláros forgalmat vártak. A Dell nettó nyeresége 1 milliárd dollár volt, ez a megelőző év azonos időszakával összevetve 52 százalékos javulásnak felel meg. A részvényenkénti eredmény 2 centtel felülmúlta a szakértők 41 centes elvárását.

Kevn Rollins elnök-vezérigazgató az eredmények kapcsán rendezett telefonos konferencián elmondta, hogy a kitűnő eredmények mögött elsősorban a vállalati ügyfelek állnak, a Dell 21 százalékkal növelte az eladásait a vállalati szegmens felé. A tárolóeszközök mutatták a legnagyobb növekedést, forgalmuk 41 százalékkal erősödött. A szolgáltatásokból származó bevétel 26 százalékkal növekedett. A fogyasztói szegmens sem teljesített rosszul, itt elsősorban a csúcskategóriás, játékra kihegyezett XPS konfigurációk, valamint a noteszgépek produkálták a legjobb mutatókat. A növekedés derekát a noteszek szolgáltatták, amelyek eladásai 47 százalékkal nőttek.

Az erős negyedéves mutatók ellenére az elemzők "rászálltak" a Dell vezetőire, mivel a vállalat a jelenlegi negyedévre a vártnál gyengébb előrejelzést tett közzé. A Dell 14,2 és 14,6 milliárd dollár közötti bevételre számít, míg a piaci szakértők átlagosan 14,7 milliárdos forgalmat prognosztizáltak. Elemzők szerint a vártnál gyengébb előrejelzés a hardverpiac gyengülésére utalhat, Kevin Rollins elmondása szerint azonban csupán a piac szezonalitásáról van szó.

A tájékoztatón Rollins természetesen érintette az AMD processzorok felhasználásával kapcsolatos kérdést. A Dell kizárólag Intel-alapú rendszereket forgalmaz és időről időre felröppennek a pletykák azzal kapcsolatban, hogy a cég kínálatában megjelenhetnek az AMD chipekre épülő konfigurációk. Rollins elmondása szerint azonban a Dell továbbra is az Intel lapkáit kívánja használni, mivel a vásárlók elégedettek velük, erre bizonyítékul szolgálnak a legutóbbi negyedév pénzügyi eredményei.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.