:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. február 16. 09:57

Várakozáson felüli eredmények a HP-nál

Mark Hurd
Mark Hurd
[HWSW] A szolgáltatási üzletág gyengébb teljesítménye ellenére is várakozások feletti bevételt és nyereséget ért el a január 31-én véget ért első negyedévében a Hewlett-Packard. A költségcsökkentéseknek köszönhetően a nyereség harmadával ugrott meg.

Az első negyedéves bevétel 22,7 milliárd dollárt tett ki, ez éves szinten 6 százalékos növekedést jelent. A Thomson First Call által megkérdezett szakértők átlagosan 22,5 milliárd dollár bevételre számítottak. Az egyszeri tételek nélkül számított profit részvényenként 48 centet tett ki, miközben az elemzők csupán 44 centes eredményt vártak. A HP általánosan elfogadott könyvelési alapelvek (GAAP) szerint számított negyedéves nettó nyeresége 1,2 milliárd dollár volt, ez a megelőző év azonos időszakával összevetve 30 százalékos ugrást jelent.

Gyengélkedő szolgáltatás-üzletág

A nyomtatási és PC-s üzletág egyaránt 8 százalékos bevétel-növekedést könyvelhetett el, a szerver-divízió 5 százalékot nőtt, a szolgáltatási üzletág bevétele azonban csökkent. Mark Hurd elnök-vezérigazgató ezt azzal magyarázta, hogy a vállalat csak az olyan szerződések megkötésére törekedett, amelyek nyereséget is hoznak. "Ez egy nyereségességi gondokkal küszködő üzletág" -- mondta Hurd. "De növekednünk kell és ezt csak olyan megállapodásokkal tudjuk elérni, amik pénzt hoznak." A szolgáltatási részleg bevétele 2 százalékkal csökkent ugyan, üzemi eredménye azonban 4 százalékkal emelkedett.

A legnagyobb nyereséget termelő üzletág természetesen most is a nyomtatási és képalkotási divízió volt, a részleg 973 millió dolláros üzleti eredményt ért el, ami éves szinten 4 százalékos javulásnak felel meg. A kellékanyagokból származó bevétel 11 százalékkal növekedett a megelőző év azonos időszakával összevetve. Hurd elmondása szerint a HP átszervezi az Imaging and Printing Group tevékenységét a jobban jövedelmező piacok és szegmensek köré.

Szárnyaló PC-részleg

Az utóbbi idők egyik legjobb negyedévét zárta a személyi számítógépes üzletág. A Personal Systems Group 8 százalékkal növekedő bevétel mellett közel megduplázta üzemi eredményét és látványosan javította bruttó eredményhányadát is, amely így az utóbbi évek egyik legmagasabbja lett. A HP a javuló nyereségességet részben az olcsóbb AMD processzoros gépek iránti kereslet növekedésének köszönhette, amelyek elsősorban a kiskereskedelemben fogytak jól. A Current Analysis jelentése szerint a negyedik naptári negyedévben a kiskereskedelemben eladott HP notebookoknak már több mint fele AMD processzorra épült.

Látványos volt a szerverekkel és tárolóeszközökkel foglalkozó divízió teljesítménye is, ahol 5 százalékos bevétel-növekedés mellett az üzemi eredmény több mint négyszeresére növekedett. Az Intel és AMD processzoros ProLiant termékcsalád 6 százalékos növekedést produkált, a tárolóeszközök forgalma pedig 4 százalékkal ugrott meg. Az üzleti kritikus szerverek (Alpha, Integrity, NonStop) 1 százalékos növekedést értek el.

A legnagyobb növekedést a HP szoftverrészlege érte el, amelynek bevétele 29 százalékkal nőtt, elsősorban az OpenView felügyeleti szoftvercsalád iránti kirobbanó érdeklődésnek köszönhetően. Az OpenView forgalma 34 százalékkal emelkedett. A szoftverrészleg a tavalyi első negyedévet veszteséggel zárta, most végre nyereséges volt.

A jelenleg is tartó második negyedévre a HP 22,4 és 22,6 milliárd dollár közötti árbevételre és részvényenként 47-49 centes profitra számít. A cég előrejelzése szerint a teljes pénzügyi év árbevétele várhatóan 90 és 91 milliárd dollár között alakul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.