Szerző: Bodnár Ádám

2005. október 25. 07:52

Ezen a héten tetőzik a Sulinet-láz

November 1-től alkatrészek és perifériák már nem, kizárólag teljes számítógép-konfigurációk és noteszgépek lesznek kaphatók a Sulinet Expressz program keretén belül.

[HWSW] November 1-től alkatrészek és perifériák már nem, kizárólag teljes számítógép-konfigurációk és noteszgépek lesznek kaphatók a Sulinet Expressz program keretén belül.

Bénító roham

A program változásának hírére a vevők ismét megrohamozták az üzleteket, ami fennakadást okozott a Sulinet Expressz monitoring rendszerében, amely valós időben regisztrálja és tartja nyilván az eladásokat. Kereskedőktől származó információink szerint a rendszerrel komoly problémák vannak, a túlterheléstől gyakran a használhatatlanságig lassul. A sulinetes értékesítési pontokon, az üzletekben nem értik, hogy ha a rendszer 2003 decemberében vagy 2004 júniusában ennél sokkal nagyobb terhelés alatt sem omlott össze, most miért nem működik megfelelően. Néhány helyen a sulinetes eladásokat éjszaka regisztrálják a rendszerben, ekkor ugyanis úgy-ahogy működik.

Az Oktatási Minisztérium sajtóosztályán érdeklődésünkre megerősítették, valóban vannak problémák a monitoring rendszerrel, azonban folyamatosan dolgoznak azok elhárításán. Megtudtuk továbbá, hogy idén július 1-én a korábban használt, saját fejlesztésű monitoring rendszert egy teljesen új, Microsoft Axapta-alapú megoldásra cserélték. Az OM-től kapott információk szerint az elmúlt hetekben a Sulinet Expressz keretén belül országszerte naponta mintegy 5 ezer vásárlás történt, ez több mint tízszerese az átlagnak. Tavaly nyáron, a kedvezményes feltételek megváltozása előtti napokban napi 20-25 ezer vásárlás történt.

Visszaesés várható

Az adókedvezménnyel megvásárolható termékek számának drasztikus csökkenése miatt a kereskedők szerint a sulinetes forgalom a töredékére esik vissza, egyesek szerint 85-90 százalékos csökkenés várható az eladásokban. Patkó Zsolt, az országos üzlethálózattal rendelkező Bluefish Computers beszerzési vezetője lapunknak elmondta, novembertől az eladások látványos csökkenésére számít, bár a visszaesés nagyságrendjére nem tért ki.

"A vevők gyakran maguk válogatják össze a sulinetes alkatrészekből a számítógépeket, ez a lehetőség azonban novembertől megszűnik, ami visszavetheti a vásárlási kedvet. Emellett nem kizárt, hogy az ünnepek alatt hirtelen megnövekedő forgalom miatt áruellátási problémák is fellépnek" -- mondta Patkó, aki hozzátette, hogy az utóbbi időben egyre többen keresik a noteszgépeket is, amelyek november 1. után is megvásárolhatók lesznek adókedvezménnyel. A programtól búcsúzó alkatrészek közül szerinte ma a legnépszerűbbek egyértelműen a TFT-monitorok és a DVD-írók, de egyre élénkül a kereslet az AMD Athlon 64 processzorok iránt is.

A Minisztériumban nem annyira pesszimisták az eladások várható alakulásával kapcsolatban, mint az üzletekben. Az OM szerint a 85-90 százalékos visszaesésről szóló előrejelzések túlságosan borúlátóak, ráadásul -- tette hozzá minisztériumi informátorunk -- az ünnepek alatt a konfigurációk részaránya emelkedni szokott, így az előttünk álló bevásárlási szezonban a sulinetes eladások továbbra is szépen alakulhatnak.

A monitorok hónapja

Farkas Szilárd, a Mikland Computerszalon üzletvezetője lapunk megkeresésére elmondta: a Sulinet Expressz programban bekövetkezett hirtelen változás valósággal felforgatta a piacot. A Sulinet Expressz III. júliusi indulása után a kereskedők arra számítottak, hogy a vásárlási láz a karácsonyi ünnepek előtt fog tetőzni, ennek megfelelően adták le az árumegrendeléseiket. Szeptemberben aztán jött a hír: november 1-től csak konfigurációk lesznek kaphatók, ezután az alkatrészekre áhítozó vevők megrohamozták a boltokat, de gyakran csalódva kellett távozniuk, mert a keresett termék elfogyott.

Szerencsére a nagykereskedők tudtak alkalmazkodni a változáshoz, így az üzletekben ma már nincs áruhiány -- tette hozzá Farkas. Ezen a héten várható a Sulinet-láz tetőzése, mivel ez az utolsó lehetőség az alkatrészek adókedvezményes beszerzésére. Október 31-én, jövő hétfőn lehet utoljára kedvezménnyel vásárolni, azonban ez munkaszüneti napra esik. Sok boltban vasárnap és a hétfői munkaszüneti napon is nyitvatartanak majd, azonban a nagykereskedők, disztribútorok ezen a napon nem szállítanak, így csak az üzletek raktárában levő termékeket lehet majd megvenni -- magyarázta Farkas.

A programból hamarosan kikerülő alkatrészek közül a Miklandnál is a TFT-monitorok iránt van a legnagyobb érdeklődés, Farkas elmondása szerint a legnépszerűbb típusokból naponta akár száznál is többet is megvásárolnak. Meglepő módon ezek viszonylag drága, 120-140 ezer forintos, 19 hüvelykes átlójú modellek. További érdekesség, hogy rendkívül keresettek a felső-középkategóriás, 60 ezer forint körüli árú grafikus kártyák, illetve az AMD Athlon 64 processzorok, amelyekből a Sulinet Expressz keretén belül közel kétszer annyi fogy, mint az Intel Pentiumjaiból.

Kettő helyett csak egy kedvezmény

A novembertől kizárólagos joggal szereplő konfigurációk és notebookok forgalma a Sulinet Expresszen belül eleinte folyamatosan csökkent: a komplett számítógépek 2003-ban az teljes forgalom 25 százalékát adták, 2004-ben már csak 18 százalékot. Az idén ez a tendencia megfordult, az első félévben a konfigurációk részaránya 19 százalék volt, a július 1. és október 24. közötti időszakban viszont rekordmagasságba emelkedett és 26 százalékot tett ki. A program elindulása óta mintegy 50 milliárd forintos forgalmat bonyolított, ebből a teljes konfigurációk 22 százalékkal részesedtek. A legnépszerűbb sulinetes termékek egyértelműen a monitorok, ezek adják a forgalom közel harmadát.

A sulinetes vásárlások esetében gyakran bevett szokás, hogy a komplett PC esetében az egyik, a közel azonos árú monitornál pedig egy másik családtag érvényesíti az adókedvezményét, azonban a program változása miatt erre már nem lesz lehetőség. Farkas szerint ez azzal járhat, hogy a konfigurációk forgalma drasztikusan lecsökken, hiszen a monitort ezentúl nem lehet majd adókedvezménnyel megvenni, monitor nélkül a PC pedig mit sem ér.

Persze biztosan lesznek az üzletek polcain monitort is tartalmazó PC-összeállítások, azonban ezek megvásárlásánél csak az egyik családtag adókedvezménye érvényesíthető, legfeljebb évi 60 ezer forint. A komplett PC-k azért sem lesznek olyan kelendőek mint eddig -- véli Farkas --, mert sokan már tavaly vagy tavalyelőtt megvették az otthoni gépüket, újra pedig nincs szükségük. A kereskedők szerint legközelebb a Windows Vista megjelenése ad majd jelentős lökést a PC-vásárlásoknak.

Túlbiztosított a rendszer?

A Sulinet Expresszben kapható márkás PC-k és monitorok együttes ára várhatóan már el fogja érni, sőt, meg is haladhatja egy belépő szintű noteszgépét, így az asztali gépekkel szemben előtérbe kerülhetnek a notebookok -- véli Miklósi Zsolt, a notebook.hu ügyvezetője. Lapunknak adott nyilatkozatában Miklósi üdvözölte a Sulinet Expressz program változásait, szerinte így erhető el leginkább az eredeti cél, a PC-penetráció növelése.

Miklósi a júliusban életbe lépett szigorítások miatt azonban túl nehézkesnek véli az adminisztrációt, az új termékek felvitele a Sulinet Expressz rendszerébe gyakran akár heteket is igénybe vehet. Így az is megeshet, hogy mire egy noteszgép árusítását a Terméktanács jóváhagyja, már nem is kapható, elfogyott. Miklósi szerint az értékesítési pontok regisztrálása is lassú, a társaság két új üzlete már több hete várja, hogy megkapja az engedélyt a notebookok adókedvezményes árusítására. A cégvezető úgy véli, a vásárlók érdekében enyhíteni kellene a feltételeken, rugalmasabbá téve a rendszert.

"A jelenlegi rendszer túlbiztosított. A konfigurációknál követelmény a magyar lokalizáció, ilyen feltétellel csak a magyar képviseletek vagy magyar gyártók tudnak szállítani, ezért a szürkeimporttól való rettegés alaptalanná válik" -- mondta Miklósi. "Elég volna a gyártókat 'bevizsgálni', a jelenleg működő matricás, regisztrálós, a termékválasztékot szűkítő, vacakolós rendszert idővel meg kellene szüntetni."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról